Friday, December 31, 2010

Pabila Status MukaBuku ku dipertikaikan

ASSALAMUALAIKUM ~~

Haish....hot tak title aku kali nih...hahahahhha!!!for the 1st time in my life...akhirnye ade jgk org menegur care aku berstatus dlm MukaBuku secare rasminya...wakakakaak!!!tk sangke ye....ade jgk yang amik kesah dgn care aku berstatus...hohohoh....

Mana taknye weih...aku rase...aku sorg je gune word "Berdialog : " dlm MukaBuku...ade korg penah jumpe org start status dgn word tu??meh bgtau aku klu penah jumpe ok...leh aku bertukar3 pendapat dgn die...<3

Ok..aku bgtau kisahnye...jap3...


Aku siap buat box lg kt text die tuh!!hhaahahhah!!!gile ar weih......rase panas je muke nih kan...tp watlek la kan...ape ade hal....biasak la nih...wakakakka!!! :DD



Eceh...mmg cover baik punye laaa...hahah!!sorry ar bro....maafmaaf...serious sgt tension time nih...so sye bantai update status belambak3....hehehehehee.....ampun yaaa..:DD

Oki3...cukup yeah utk kali nih...hehhehehee..*still rase lawak lg..sbb tk penah3nya bro anas ni tegor aku dulu..last3...tegor sbb tk tahan....hahahaaha!!! :DD

ASSALAMUALAIKUM sume... :)

---------------------------------------------------
p/s : Kian jauh...  :'(


1st Lucky Draw by Misz Nana

ASSALAMUALAIKUM semue!!!


Aku kembali lagi!!dengan contest yg lain!!hahaahhaha!!gile3..buat senyap3 sudah..-.-
Ok..aku ade jumpe satu entri nih...nk try gk contest nih....boleh kan? :DD




heeee...klu menang nih..mmg rase bertuah kot...hahaahha!!!tp tk pe laa..kite serahkan je pada tuan punya contest yeah....<3


Tuan punye contest ni namanye Misz Nana...klu korg nk join sekali...jom la....* klik sini * je...and then..ikut je die punye arahan...simple!! :D


Die suh aku tag org lg...duhh...siape pulak nk jd aku punye mgse kali nih?? -.-
Hurm..tkpe laa..aku try dgn Intan Syerlina pulak ek...mau nggak???ala..senang je...join ek.join ek..:DD


Ok!!kite tggu n lihat yek siape yg kena!!yeah!!
ASSALAMUALAIKUM :D


-----------------------------------------------

p/s : Bila cinta didusta... ;'(


Thursday, December 30, 2010

Giveaway eqbalzack "SERBA SATU"

ASSALAMUALAIKUM semue!! yeah!!! :D

First time ni masuk benda alah cmnih...cm bes je an....heeeeee....
Korang mesti nmpak Banner di atas ni kan?kacak tk org dlm gmbr tu?lelaki..opkos kacak kan... <3

Klu tk nmpak Banner tu....g amik kanta besar...letak kt depan skrin lappy...tk nmpak gak aku tak tau laa... -.-

Ade rezeki...ade la kan...just nk testing mesting je nih....GA ni abg hensem dalam Banner atas ni yg buat...name die Eqbalzak. Kalau korg sume nk join...boleh sesangat weih...just * klik sini *  je ok..... :D


And then..die suh aku tag org plak....siape yg sggup jd mangse tk bertauilah aku nih?? hah..aku tau siape...nk tag Nurfa Hazliani laaa....boleh? Boleh aje kan....meh la kite join sesame!! :))

-------------------------------------------------

p/s : harapharap aku bertuah...INSYAALLAH -.-


Mix Story Mory

ASSALAMUALAIKUM semua.. :)

Kembali aku di sini...ingin bercerita perihal diriku hari ini...cewah..seriusnye ayat... -.-

------------------------------------------

Hari ni..ak jge bahagian receptionist selama setengah hari....sbb turn company ak plak yg jage...
Memang bapak bosan n mengantuk....dh la kelmarin aku tdo bapak la lewat...pastu...dpt keje cm ciput je kan...memang rase nk terlentok kiri..terlentok kanan...last3...terus terlentok ke dpn....*mknenye terus tdo kt atas meja tuh...Huish....nasib baik sekejap je aku terlena...kalau tak...meletop la ofis tuh...hehehehe...

Hari ni jgk...aku pergi satu gedung jual kasut murah3...memang murah...aku beli 3 kasut dgn jumplah RM50...pergh...best gile perasaan tuh....baru aku tau dpt tau mcm mane perasaan watak dlm cite SHOPAHOLIC tu....hahhahhaha...sangat menakjubkan....<3



------------------------------------------

Malam td...aku telah pon melawat i-City yang org dok canang satu Malaya...last3..aku je yg tak pegi lg...sadis tak? -.-

Lagi pon..BFF aku ckp...dulu lagi advance pokok3 die...lg banyak..sekarang mcm hidup malu, mati pon cm segan3 je kan...tp bile tgok balik...ade renovation sikit kt dlm i-City tuh..haish..lantak pi laa..janji aku dh menjejakkan kaki ke sana...tk de la batak sangat lain kali kan... -.-

Tujuan asal nk g i-City ni sbb nk tgok bola kt padang die tuh...BFF aku ckp ade skrin besar kt situ...biasenye klu ade bola...die pasang live...tp hari nih tk de plak....panas je...-,-
Kitorng leh dgr bunyi org jerit Gol!!!!!! melalui tingkap aku mase aku drive je....setiap kedai mamak or Mcdonald yg aku lalui...ramai gile bai smpai ade yg berdiri3...tamo duduk....dasyat3...

Percaya atau tidak...ak yg drive kereta kancil bapak BFF aku...sekali lg..hebat tak??hahahaha...bapak ar poyo....tak tau plak aku bawak kete cam hampeh kot..laju je lebih...tapi jalannye tah betol ke tidak...*saya failed dlm bab jalan..harap maklum -.-

Sampai satu jalan tuh...aku patut belok kiri...boleh plak terlajak dan aku pulak...ape lagi..amik keputusan drastik dengan belok ke lorong yg bertentangan dgn jaln ak...siap ade bunyi Drift lg...tk boleh tahan langsung....hahahahaha!!!aku, BFF and adik3 BFF aku memang bantai gelak habis dgn tindakan lawak aku tuh....walaupun agak berbahaya....tp hasilnya sgt memuaskan.. :DD

Ade beberape puluh keping gmbr yg kitorg snap tp tk disharekan kt sini sbb gmbr tu kt hp BFF aku...so...tggu esok je la ek...harap bawa bertenang dn bersabar ya... :)

------------------------------------------

Baru aku sedar sesuatu...betapa aku bodoh dlm menilai orang...benda yg paling aku takut...berlaku jgk....hurm...tp tk pe la...jodoh kite untuk mengenali kan..ingat tu Yulia...

Betapa aku nmpk perbezaan itu...boleh tk aku buat bodo je?tp tk boleh...aku yg rugi..hilang kawan...:(

Aku baru perasan sesuatu mengenai diri aku....daripada zaman skul smpai la nih..
Aku pasti akn bertemu dengan org yg kecewa or baru clash...-.-
Seriously!!!klu nk bgtau kt sini...lupekan je la...malas aku nk cite satu per satu...


Knp ek?mmg aku ditakdirkan mcm tu ke?bg la aku jumpe dgn org yg free dr segla mcm mslh sperti itu...yg sempoi..tk de sejarah pape pon...haish...ssh kan nk jumpe org mcm tu...1 dlm berjuta kot... -.-


------------------------------------------


haiyaaa...tk pepasal aku jd Admin utk Geng Blogger Malaysia kt Facebook...ini sume gara2 En Tengkü Nímá Nížám ...haish...tk pe laaa...aku sahut cabaran tu!!!yeah!!!!*kene rajin update blog la gamaknyeye... -.-


Aku kne cari jln nih..utk mencantikkan lg blog aku...design skang ni cm simple sgt je kan...nk jgk gune grafik3 bagai....tp kene mintak tolong ajarku sifu nih...tapi siapa sifu aku?nak mencari lg satu hal..haiyaaa...-.-

Ok laa...nt pape hal...aku inform lg yeah....see yeah!!!
ASSALAMUALAIKUM... :)

------------------------------------------


Wednesday, December 29, 2010

Stress

ASSALAMUALAIKUM semua... :)


Pagi3 ni...aku tak tau nk ckp ape sebenarnye...
Stress sikit....
Sejak due menjak nih...aku asyik berdebar3 je...tk tau knp...
Boleh korg bgtau aku knp aku berdebar3??
Tak bolehkan?sbb aku sndiri pun konfius...

------------------------------------------

Kang aku bantai buat puisi...
Lagi aku sedih...
Ye la...klu aku buat puisi....
Semua kenangan lame dtg balik...
Aku tknk ingat langsung masa lampau aku!
Please laaa....aku dh penat....
Cukuplah blog aku yg lg satu penuh dgn curahan aku yg mnyedihkan...
Even aku dh tk update blog tuh...
Selalu jgk aku curi3 bace...
Itu namenye menggatal...ok..-.-

------------------------------------------

Buat pengetahuan korg...
Kawan gile aku tu nnti akan berpindah ke tmpt lain...
Nt tkde la mmber yg leh aku ajak bergadoh or mengarut...
Rindu kamoo la nt...:(
Haish..poyo je la kau ni Yulia... -.-

------------------------------------------

p/s : Teringin nak beli handphone baru.. -.-

Tuesday, December 28, 2010

Runtun Hatiku


Ku susuri jalan ini
Walaupun berliku
Ku cuba tidak berpaling
Kerna takut dengan bayangku

Keseorangan menanggung rahsia
Hanya Allah tempatku mengadu
Moga ku teguh berdiri
Menepis badai yang melanda

Ku cuba berlari
Namun seringku tersadung
Mungkinku buta
Tapi mataku celik
Mungkinku lena
Tapi diriku jaga

Dalam kelam waktu
Terkapai-kapai mencari dahan
Agar ku bisa berpaut
Tapi malangnya
Dahan itu telah pun reput
Tanpa sempat ku bertahan lama

Pintaku hanya satu
Agar aku bertemu sesuatu
Yang dapat melindungi
Dari malang yang menimpa
Dan ku tahu
Hanya pemilik tulang rusukku
Yang mampu berbuat demikian

--------------------------------------------------

p/s : Jangan bermain dengan api...
api pun boleh bertukar menjadi musuh yang membakar

Monday, December 27, 2010

Medley Story

ASSALAMUALAIKUM sume!!!bertemu kembali dlm segmen CHERITERAKU...ahaxxx!! :DD

Joking3 ok...saje nk update blog ni walaupun entri yg lepas dh mcm penutup utk tahun 2010 nih...:)

---------------------------------------

Last Saturday...aku g majlis bertunang abg sedara aku...haish..
Secare tk dirancang..aku jd tukang bawk hantaran la plak...hadoi..tk memenah3 aku jd bidan terjun cmtuh...-.-
tkpe laa..bedal je la kan...bile lg nk rase...:DD

Majlis tunang tu plak...tema die PINK and WHITE...bes je kan..org tunang...huhuhuhhu..aku tgok je la yg mmpu...kkakaka...nk berangan pon..tk leh sgt kot...-.-

Klu dh deal ngan org tua..mcm dulu3...segala pantun nk kuar...kakakak...mcam la aku dgr sepatah3 diorg ckp...aku dok belakang je kot..ngan sepupu3 yg masih bergelar dara...eceh..promote movie AKU MASIH DARA ke?? -.-

Abg sedare aku yg tersayang....iaitu adik kpd abg sedare aku yg nk bertunang tu...Abg Ali...haish...die ni dh bikin aku jd panas menggelegak...rase nk cabot3 je bulu kening die yg lebat tuh...grrrr...-.-
aku tnye die....

           Yulia    : "Abg Ali bile lg?" *dlm hati niat nk mnyakat -.-
           Abg Ali : "Abg tggu yul kawin dulu laa..."
           Yulia    : "Yul lmbt lagi la Abg Ali....umur 30thn kot baru kawin..." *gurau je -.-
           Abg Ali : "Jatuh la hantaran cmtuh....umur skang RM10,000..time yul                                         umur 30thn..jatuh RM7,000 or RM6,000" 

Perghhhhhh....mmg dalam siot....dlm hati aku...what????what????what?????
Die plak...blah mcm tu je....lg angin siot...grrrrrr!!!!
Nasib baik jantan...klu tk..dh lame aku debik3 kepale die tuh....
Bengang smpai hari ni...mmg tkkan habis punyee..grrrr.....-.-
Kesian aku...jd bahan plak...entah kawin ke tak.....
Ahhhhh..persetankan itu semua.... *ayt kwn gile aku.. :DDD

---------------------------------------

MALAS...aku dh cukup sinonim ngan perkataan tuh..sbb malas adalah aku...n aku adalah malas...bile la aku nk rajin..haish..-.-
Umur makin banyak...tp perangai cm budak3..betol kate org...kite ni sengaje tk nk pikir yg kite ni dh lebih dari matang sebenarnye...
Sedihnye..apa mau buat nih??? :(

---------------------------------------

Org dtg n pergi dlm hidup aku...biase la kan..tk de yg kekal atas dunia nih...
Cume skang nih...aku sedikit happy sbb leh senyum3..hehehee..bkn senyum sbb pe pon..lawak sgt..nk gelak3 tk leh..nmpak sgt gilenye kan...

Ni sume gara3 kawan gile aku tuh...hadoi...leh jd mental dibuatnya...hahhahhaha....
Sedkit sebanyk...terisi gk la ruang3 kosong yg ade.. *cpt3 ye penohkan.... (^*)/
Tp aku tau...kejap je pon bende nih...walau apa pon....aku kene jgk bersyukur walaupun sementara je... :)

---------------------------------------

Aku ade psng satu niat..utk berubah kepada yg lebih baik...dlm soal pakaian...tp belom dpt kekuatan lg nk buat...tula..namenye mmg iman tu setebal kulit bawang.....hurm...malunye....:(
Tp INSYAALLAH..aku tetap jgk akan berubah...tggu mase yg sesuai...
Doakan aku ye kawan3 sume...harap3 aku leh berubah..dlm jgke mase yg cpt... :)

Ok laaa....tu je la kot cerite yg aku nk cerite setakat nih...tggu aku ya utk nex entri..
ASSALAMUALAIKUM.. :)
---------------------------------------

p/s : bosan tak blog aku tnpe gmbr3?? -.-



Thursday, December 16, 2010

EPISOD TAHUN 2010

ASSALAMUALAIKUM semua!!!

Haish...dah lama tak update...banyak sawang daa aku tengok kat blog nih...tapi takpe...aku akan cuba untuk merajinkan diri mengupdate entri3 yang patut...INSYAALLAH...(^^)

---------------------------------------

Pejam celik pejam celik dah bulan Disember...terasa tahun ni...cepat sangat berlalu, kan?
Tapi apa ye yang aku buat selama setahun nih?kejap...kite flash back balik ke awal smpai akhir tahun 2010...(**)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Januari 2010....
Time nih..aku rase menganggur lagi kot...hohoho...mood baru habis belajar la katakan...*padahal repeat satu paper tuh...-.-
Sedih tahap gaban masih terasa....bayangkan...akhir tahun 2009...aku kena maki ngan seseorang...and then dapat plak result macam taik ayam....memang aku rase nak gi beli ayam..hahhahaah...-.-
Masih lg di ambang frustrated...kononnye laa...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Februari 2010....
Masih lagi menganggur...hohoho...dan menunggu masa untuk menyambung sesi mengambil subjek tak lepas...grrrr...-.-
Rase mcm pe je time tuh..nasib baik ade kawan yg senasib dgn aku..Dewi Ilmawati...I lap you laa Dewi!!<3

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mac 2010....
Aku kembali menjejakkan kaki ke Politeknik Sultan Idris Shah....utk habiskan subjek yg tergendala..* silap...failed...-.-
Selama sebulan juga aku di sana...tapi dlm 2 mggu tu..balik umah sekali..kikikiki...
Agak senang jgk walaupun repeat paper...sbb latihan dlm subjek tu sume dlm grouping...so mcm leh survive gk laa...TERIMA KASIH kawan2 sume...(-,-)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

April 2010....
Aku berjaya menghabiskan subjek tu....ALHAMDULILLAH...tk de la aku semakkan kepale aku nk pikir psl belajar lg...*walaupun ade rase nk smbung bljr lg..-.-

Berjaya mndpt part time kt pasaraya Giant, Putra Heights...hohoho...gaji biase je la...n korg tau aku jg bhgian mane?jeng3...rahsie...kikikikiki...(^^,)/
Aku dpt kenal Ibu, Ecah, Wani, En. Wan dan Abe...bes gile bile borak ngan Ibu...byk pengalamn die..merantau bersame suami...besnyee...lgpun..die ni rock jgk tau...aktif pun aktif...baye die agak3 mcm nenek org laa..tp mmg die dh jd nenek pon...aku ni pon..adoi..-.-
Pape hal pon..ini antare penglmn aku yg best dlm tahun 2010 nih..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mei 2010....
Aku dpt temuduge di sebuat syarikat...BFF aku yg offer keje kt situ sbb die pon keje sne gk...taram je lakan...dpt jgk...so..aku berhnti kt Giant...n jadi Purchasing Assistant or Admin Assistant di syarikt yg aku keje skang nih...gaji biase jgk..tp ok la kot...dpt tolong fam sikit3..(^,^)
Senior Exec aku mmg sempoi...walaupun ade beberape perkare yg aku tk gemari bile keje kt situ..tp lantaklah..selagi aku rase boleh sabar n buat bodoh je...aku teruskan jgk keje kt situ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jun 2010....
Masih bekerja...n bersedih psl someone...but it's ok...janji die bahagia...n aku...sakit luar dn dalam....huhuhuhuh...
Bosan jgk bile dh stat keje nih...life pon cm kurang je kan....hurm...-.-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Julai - Oktober 2010....
Nothing special dlm bulan nih seingat aku...rase cm berlalu cmtu je kot...puase...raya puase...raye haji..hohoho...tp rase bes gk...sbb masih bernyawa n bernafas...dpt jgk rase pakai baju baru dgn duit sndiri...kikikiki....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

November 2010....
Bulan aku lahir...n tahun nih..aku dh berumur 21tahun...aku dh bgtau kot kt entri3 yg lepas...*saje nk ulang lg...klu nk wish...blum terlambt....silekan..(^^)
N aku dpt sorang kawn gile nih...mmg gile kot die..hahahha...time kasih la kawn...kau buat aku bengang tahap gaban n dpt jgk aku meluahkan amarah aku dgn lawak3 bodoh kau tuh...harap kekal hingga akhir hayat...INSYAALLAH...*nt klu dh ade couple..jgn lupe kt aku plak ye....harap3nye lah...-.-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Disember 2010....
Bulan ni yg terakhir ni..aku akn berkahwin...waaa...syioknyaaaaaa!!!akhirnya...smpai jgk jodoh aku...hahahahhaha!!!what a LAME statement...-.-
Aku sbenrnye gi kursus kahwin je..ngan BFF3 aku..walaupun tk sume g...aku tetap gk nk gi...senang cikit...nk tggu g ngan bakal suami...tk dpt la kot...entah jumpe entah tidak ye...malas nk pikir..*kwn aku yg gile tu asyik dok nyakat aku je pasl kawin nih...-.-

Aku jgk berjaye bwk kereta tnpe ayah aku disisi...klu tk..die kene ade time aku bawk kete..hohohoh..akhirnya...atas desakan BFF aku...aku bwk jgk kerete...itu pun kreta kancil bapak die...mmg nervous habis laa...mlm yg sejok pon aku leh lencun sbb bepeloh sakan...kelakar je...boleh plak aku g tekan minyak cm ala3 drift tu....sbb nervous punye pasl...wat malu je..jatuh saham aku time tuh...byk plak jejake3 yg tgok...nasib baik mlm...klu tk nmpk la wajah ayu si pmndu...hahahhahhhaha!!

Walaupepun yg berlaku seblum tibe tahun 2011, aku harap tk de yg buruk berlaku...INSYAALLAH...dn aku jgk harap...kawan3 aku masih bersame aku...jauh atau dekat...bersua muka atau tidak...sbb pernah kawn gile aku ckp...sbb adenye kawan3 lah kite leh lupekan mslh kite...(^^,)

(note : tidak semua cerita dikeluarkan di sini krn lupe n ptt dilupekan...dan entri ini dibuat seblum tibenye 2011...segala kesulitan amatlah dikesali...sekian terima kasih...)

---------------------------------------

p/s : kembali kpd mood bhsa pasar...and enjoy with my new playlist...-.-


Wednesday, November 17, 2010

Tajuk Apa Nak Letak Ni?

ASSALAMUALAIKUM...

Confuse dah nak letak tajok ape...-.-

Seperti biasa...aku melakukan rutin harian aku...dan tiada perkara istimewa yang berlaku....
Cuma...petang tadi...aku mendapat satu panggilan dari sebuah syarikat logistik yang ingin aku menghadiri satu sesi temuduga sekiranya aku masih berminat pada hari Khamis ini...

Aku pun terkejut juga sebab aku kurang pasti kepada siapa dan bila aku menghantar resume itu....
Tetapi segalanya terjawab apabila aku mendapat sebuah emel dari syarikat itu..dan mereka mendapat resume aku daripada Jobstreet...

Terlupa pula aku pernah memasuki Jobstreet untuk mencari pekerjaan yang sesuai dengan aku...
Masalahnya...aku sudah pun bekerja...haish...dalam dilema aku dibuatnya...tempatnya pula jauh dan sekiranya dapat pun...aku tiada kenderaan untuk pergi ulang-alik dari rumah ke tempat kerja....

Macam mana ya?

---------------------------------------

Sesuatu telah terjadi terhadap diri aku sejak 2 minggu lepas....aku tidak pasti...adakah aku patut ketawa...tersenyum....atau apa pun...
Tapi memang terasa lawak apabila difikirkan dan mengingati setiap kata-kata tersebut...
Aku tidak patut mengambil secara serius perkara ini...semua itu adalah sementara dan sekadar ayat-ayat yang seringkali aku dengar....
Aku tidak mahu kerana perkara remeh temeh seperti itu...menganggu-gugat ketenteraman aku di dalam laman sesawang...

Aku gembira dapat berkawan...mampu membuat aku tersenyum seorang dan ketawa dengan lawak yang diberikan...tapi aku juga perlu sedar....aku tidak patut lalai dengan nikmat itu...
Nikmat itu diberikan...adalah untuk dipinjamkan...cuma aku perlu menggunakan sehabis baik nikmat itu ke jalan yang sepatutnya...tidak ingin lalai lagi kerana perkara kecil...
Sekiranya ia benar...Allah pasti akan membantu aku...sekiranya tidak...Allah juga pasti akan memimpin aku keluar dari tipu helah itu...SubhanAllah...

---------------------------------------

17 November 2010...Hari Raya AildilAdha...
INSYAALLAH....aku akan menunaik solat sunat bersama keluarga seperti kebiasaannya...
Ibu aku pun sudah menyediakan sedikit lauk-pauk untuk dihidangkan kepada tetamu yang bakal mengunjungi rumah aku...
Perasaan raya itu memang tiada...tapi sepatutnya...raya inilah yang patut kita selami dan hargai peristiwa yang pernah berlaku pada zaman nabi dahulu kala....

Pengorbanan...apa itu pengorbanan?Seringkali orang bertanya perkara yang sama saban tahun...
Jawapan aku?sebenarnya..aku pun kurang pasti apakah pengorbanan yang sepatutnya dalam kehidupan kita sebagai umat Islam...

Tapi...mungkin pendapat aku ini...boleh dikira pakai untuk manusia yang lemah lagi hina seperti aku...
Pengorbanan bagi aku apabila difikirkan secara logik akal aku yang 'keras' ini...adalah pengorbanan itu penting sekiranya ia untuk kebaikan kita dan orang disekeliling kita...dan Allah pasti membalas pengorbanan itu dengan pahala...mungkin ia terlalu umum tapi itulah yang mampu aku huraikan setakat ini....


ASSALAMUALAIKUM :)

---------------------------------------

p/s : Cuti hari Rabu saja...Khamis dan Jumaat..bekerja seperti biasa... -.-



Tuesday, November 16, 2010

Taip Maip

ASSALAAMUALAIKUM....

Hurm...rasanya tidak banyak yang ingin aku ceritakan pagi ini...tapi lihatlah nanti...jari hanya mampu menaip apa yang terlintas difikiran....

---------------------------------------

Di tempat kerja....aku sedaya upaya untuk melakukan yang terbaik...aku akui aku agak slow sedikit dalam menimba ilmu pengetahuan...tapi mungkin itu mampu membuat aku lebih tabah dan kuat...

Agak stres juga dengan keadaan sekeliling...tapi aku perlu berfikiran positif supaya aku tidak terbawa-bawa emosi yang tidak sepatutnya...Senior Executive ku itu pula....memang cool habis..kadang-kadang berani...kadang-kadang pula...penakut..serupa macam aku...mungkin berdasarkan kepada keadaan rasanya...lawak pula bila difikirkan..

Tapi kakakku itu tidak jemu untuk menerangkan segalanya yang tidak aku fahami...walaupun telah diterangkan berulang kali..biasalah..masuk telinga kanan...keluar telinga kiri... (^^,)

---------------------------------------

Aku sebenarnya...teringin...mempunyai seorang sahabat lelaki...yang mampu memahami aku apa adanya...aku maksudkan...benar-benar sahabat lelaki... jauh dari perasaan yang tidak sepatutnya...kerana bagi aku...kita juga perlu mendapatkan pandangan yang berlainan jantina berkenaan hal kehidupan seharian kita...mungkin juga...sahabat lelaki lebih mudah untuk 'dijaga'...

Namun...tidak semua yang kita hendakkan...kita memerlukannya...terlalu banyak kemungkinan di situ...

---------------------------------------

Aku perlu teliti semula...arah tuju hidup aku...aku tidak mahu selamanya terumbang-ambing ke sana ke mari mengikut arah angin...tapi...aku belum jumpa jalan yang betul untuk aku lalui...

Terlalu sering berfikir...hingga sakit kepala aku kerap kali mendatang...ada kemungkinan untuk mendapat penyakit darah tinggi agaknya...simpang malaikat 44...minta dijauhkan hendaknya...

---------------------------------------

Bulan ini...November 2010....bakal melihat aku menginjak ke umur 21 tahun...ertinya...boleh mengundi..dan berbagai lagi...

Sudah tua rupanya Yulia Fajrin ini...walaupun perasan tampak muda dari biasa...sekadar  gurauan bersama teman-teman sekeliling...bagus juga begitu...tidak terasa tua sangat kan...

Sekiranya aku diberi hajat...aku ingin kembali ke waktu umur ku 15 tahun...aku ingin mendidik diriku semula...Agar lebih baik dari sekarang...tiada unsur-unsur cinta monyet...perasaan...dan aku ingin mempunyai satu cita-cita..yang mampu aku miliki setelah berumur 21tahun ke atas...Agar aku juga masih menjadi diriku yang dulu...tidak seperti ini...hanya aku saja yang tahu...

 ---------------------------------------

p/s : Kursus kahwin...(**)v 


Saturday, November 13, 2010

New Story After 4 Months

ASSALAMUALAIKUM...
Apa khabar sahabat-sahabatku?aku harap semuanya sihat sentiasa...

Hampir 4 bulan aku tidak mengemaskini blog ni...tak tahu kenapa..terlalu malas..mungkin juga aku tidak tahu untuk bercerita lagi...
Sedar tak sedar...banyak yang telah aku lalui dalam jangka masa itu...sedih..gembira...ketawa...menangis...terlalu banyak 'drama' agaknya...

---------------------------------------

Aku masih bekerja di tempat yang sama..kadang-kadang..aku ada membuat kesilapan yang aku rasa paling bodoh...kira macam 'stupid mistake' in English...geram juga bila difikirkan balik..macam mana la aku boleh buat kesilapan-kesilapan yang rasanya budak kecil pun boleh buat lebih bagus dari itu...tapi itu lah aku..pantang kerja lebih sikit..pasti akan menggelabah tak tentu hala..entah apa yang aku cuakkan sangat pun aku tak tau...
Tapi pada masa akan datang...aku perlu lebih berhati-hati...kalau tidak...aku akan menyusahkan orang lain terutamanya Senior Exec aku...kasihan dia...mempunyai anak buah seperti aku...

---------------------------------------

5 November 2010...Jumaat...
Hari jadi seseorang...yang terlalu aku rindu dan sayang...aku hampir melakukan sesuatu tindakan walaupun niat di hati sekadar untuk memberikan ucapan...
Tapi sahabat-sahabat baikku tidak membenarkannya...salah seorang sahabat aku berkata....

"Aku tak kisah yul kalau penerimaan dia baik terhadap kau...tapi kau tau tak kan..."

Aku berfikir sejenak..memang dia takkan menerima aku dengan baik..sebab aku telah lakukan kesalahan yang besar terhadap dia...sahabat aku itu juga berkata...

"Aku tau kau bersalah dalam hal ni...dari cerita yang kau cerita kat aku...tapi siapa dia nak hukum kau sampai macam tu sekali..."

Aku terasa aku baru terbangun dari mimpi yang lena...betapa aku rela untuk dihukum sebegitu rupa...tapi aku tahu...aku layak untuk itu...sebagai pengajaran buat aku yang alpa dan lalai dengan nikmat yang diberikan...
Walau apa pun..aku tidak jadi untuk melakukan tindakan itu...atas nasihat dan pertimbangan sahabatku yang lebih matang dari aku...

---------------------------------------

Aku juga telah membuat keputusan untuk melakukan post terakhir di dalam blog aku yang pertama...untuk melakukan itu...aku kumpul kekuatan dari bulan Ramadhan 2010 lagi..aku tak tahu bagaimana hendak menamatkannya...hingga 2 minggu lepas rasanya..aku teruskan niat aku tersebut...

---------------------------------------

2 hari yang lepas...aku bertanya kepada seseorang...

Yulia : "Sekarang ni dia dengan siapa..."
Seseorang : "Dengan *** ***** rasanya...tak pasti..."

Aku kenal perempuan itu...patut lah dia tak approve friend request aku kat Facebook...
Tapi aku beritahu kepada seseorang itu dengan tenang...

"Tak apalah, asalkan dia bahagia..."

Aku perlu bangun dari terus meratapi kesilapan lalu...ya..aku perlukan perlukan peluang kedua...agar aku dapat melakukan yang terbaik...mungkin bukan dengan dia...mungkin juga Allah akan memberikan aku peluang kedua dengan lelaki lain..biar lah masa yang menentukan...

---------------------------------------

p/s : Ya Allah, bahagiakanlah mereka berdua..aku lebih rela memilih untuk bersamaMu...

Thursday, July 22, 2010

Variety Stories

ASSALAMUALAIKUM teman-teman semua...
Apa khabar ya?
Harap sihat saja ok...

---------------------------------------

Agak lama rasanya aku tidak mengemaskini blog ini...maaf lah ya...kepenatan mengatasi segalanya...mana tidaknya...balik saja dari bekerja separuh masa pada hari sabtu dan ahad...hanya bantal yang aku cari...teruk tak?heheheheh...
Nak buat macam mana...apa-apa hal pun...banyak cerita yang ingin dikongsikan bersama....
Cuma takut masa tidak mengizinkan untuk menaip satu demi satu perkataan...maklum lah..adik pun ingin menggunakan komputer riba ini...jadi...terpaksalah beralah sedikit...nak jadi kakak mithali la katakan...kepoyoan pula aku ini... ;)

---------------------------------------

Nama...apalah yang ada pada nama ya?sehinggakan mampu membuat aku terdiam sejenak apabila nama itu disebut...walhal orangnya berlainan malah sangat comel pula tu...heheheh...
Ceritanya begini...Sabtu lepas...apabila aku sedang bekerja separuh masa....ada seorang pelanggan yang bergelar ibu sedang membelek-belek tudung yang dijual disebelah gerai aku...bersamanya pula ada seorang bayi duduk di dalam kereta sorong bayi....sedang leka mengunyah makanan yang ada di dalam genggamannya...lantas...aku dengan laju menanya sang ibu apakah gerangan nama si bayi yang comel ini....ibunya dengan selambanya memberitahu...E****....walaupun sebutannya agak berlainan dan ejaan pada pangkal namanya bermula dengan huruf 'E'....sudah cukup membuat aku terpana seketika...
Kemudian..aku terus melihat bayi itu yang masih khusyuk menjamah makanannya sambil melihat aku tanpa mengerti apa yang sedang aku fikirkan...lalu aku terus menyapa bayi itu dengan salam....

"ASSALAMUALAIKUM E****..."

Tapi...ibunya pula sudah ingin membawa dia pergi...hiba pula rasanya...walau apa pun...aku tahu...sedikit sebanyak tentang dirinya..boleh membuat diri aku yang lemah ini terpengaruh...walau dijentik sedikit....pasti terasa sakitnya...pedih dan boleh menjadi luka yang bernanah...dan tidak tahu kapan akan sembuh...sekiranya sembuh pun...parut yang tercipta...tidak akan hilang...

---------------------------------------

ISO...apa itu ISO ya??topik ISO ini sudah lama ditimbulkan sedari awal aku bekerja di syarikat yang sedang aku bekerja sekarang ini...aku dikehendaki mengemaskini fail-fail yang dikendalikan oleh jabatan aku iaitu Purchasing Department...tapi tidak sekemas mana pun aku buat....huhuhuhu...maaf ya kakakku...hehehe...esok saya buat ya... :P
Ok..kita teruskan dengan topik tadi...sumber ISO ini aku petik dari satu laman universiti yang pastinya boleh dipercayai...jom kita baca sama-sama... :)

"ISO ialah satu nama samaran bukan akronim untuk International Organisation For Standardisation. Ia adalah sebuah badan bersekutu yang menggabungkan organisasi dari seluruh dunia yang bertanggungjawab mewujudkan standard di negara masing-masing. Di Malaysia, Institut Standard dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) adalah badan yang bertanggungjawab terhadap siri ini. ISO 9000 pula adalah satu standard bertulis yang menetapkan dan menerangkan elemen-elemen asas yang perlu ada dalam sistem kualiti bagi memastikan perkhidmatan yang diberikan oleh sesebuah organisasi dapat memenuhi kehendak pelanggan dan diiktiraf di peringkat kebangsaan."


Itulah sedikit sebanyak mengenai ISO...huhuhu...aku pun garu-garu kepala juga nak memahami setiap bait yang dikatakan...sekiranya ingin mengetahui lebih lanjut.sila klik pada ----> MAKSUD ISO...hehehe...nanti bila dah klik...jangan pula berkata begini...

"Dalam banyak-banyak laman web...web ini yang dia jumpa??memang jauh"

Hahaha...nasib kamu la labu...3 Ogos 2010..tarikh syarikat aku akan diaudit oleh seorang pegawai ISO yang berbangsa Cina yang layak digelar Atuk atau Uncle.... bak kata sahabat aku...pegawai ini tersangatlah cerewet dan boleh membuat kita tidak mampu menjawab setiap soalan yang diberikan...rasa macam hendak ditemu ramah pula ya...cuak juga rasanya...iya lah..sekiranya tidak lulus audit...sijil ISO yang ada akan ditarik balik memandangkan sebelum ini syarikat telah menerima NCR ataupun dalam erti kata lain komen yang kurang memuaskan...huhuhu...takut...takut..haish..banyak pula yang ingin dilakukan saat ini...jadi...esok dan minggu depan..kenalah berusaha lebih gigih ya...harap-harapnyalah...;P

---------------------------------------

UPU...kekasih sahabat aku diterima masuk untuk sesi rayuan...dapat di UNIMAP, Arau, Perlis....jauh tu...huhuhu....tapi tidak mengapalah...menuntut ilmu pun kan....benda elok...harap-harap hubungan jarak jauh tidak menjadi masalah pada mereka...iya lah..kadang-kadang...alasan berjauhan itu sekadar alasan semata-mata...mungkin bagi sesetengah orang berjauhan itu satu masalah besar...tapi sebenarnya...pucuk pangkal adalah hati...sekiranya tabah dan kuat...sejauh mana pun pasti akan bertahan...betul tak?? :)

Aku pula...masih terkial-kial di dalam bab ini...sambung belajar...aku rasa amat perlu saat ini kerana aku berpendapat...setakat diploma...orang takkan memandang apa yang aku ada...iya..betul..sekiranya kita bekerja....pengalaman adalah yang paling diutamakan...tapi sekiranya tangan sudah menggenggam segulung ijazah...mungkin dapat menyedapkan hati rasanya...lagi-lagi kedua ibu bapaku...huhuhuh...bila lagi mahu berbakti untuk mereka...aku pun tidak pasti...terasa umurku masih lagi belasan tahun....budak hingusan kata orang....

Bekas teman sekolahku ada mengikuti program PELAJAR LUAR KAMPUS (PLK) di UiTM, Shah Alam baru-baru ini...program ini untuk orang yang mempunyai kerjaya sama juga dengan PENGAJIAN JARAK JAUH (PJJ)...yang bezanya cuma PLK selepas waktu pejabat dan hujung minggu...PJJ pula pada hujung minggu saja...tapi sayang....permohonan untuk memasukinya telapun tamat...tetapi...ada sedikit masalah sekiranya berkaitan dengan UiTM...kerana aku bukan berketurunan Bumiputera...aku berkata demikian kerana aku telah melalui pengalaman di UiTM yang membuatku rasa agak menyampah...tapi temanku itu pun...bukan juga....tapi mungkin sudah nasibnya baik..dia masih diterima kerana ketika pendaftaran...staf yang berkenaan tidak berapa perasan kehadiran dia dan dia dikira terlepas sesi soal jawab...heheheh..teringin juga untuk mengikuti jejak langkah itu...dengan struktur geografinya yang dekat dan peruntukkan wang yang sedikit...sememangnya aku ingin mengikuti program itu...tapi itulah...tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia siapalah yang tahu...iya tak??

UPM pun..ada juga menyediakan program PJJ..tapi sudahlah jauh...mahal pula tu...tapi tarikh tutupnya pada 18 Oktober ini...jadi...macam mana tu??ada cadangan tak??? :(

---------------------------------------
Sekarang...aku terasa jauh dengan seseorang...tapi tidak mengapalah..mungkin benar katanya...Itu lah dia..sekiranya perhubungan dicemari dengan perasaan yang tidak sepatutnya hadir...pasti akan berasa kurang selesa dan sebagainya...aku ke??huhuhu...tidaklah rasanya....hmm...pantai pun boleh berubah...inikan pula manusia biasa macam kita ni...huhuhuh..
Tapi...masih terasa lain di hati...kurang seorang kawan untuk bergurau senda...merapik dan membuli...hahaha...yulia..yulia..apalah nasib kamu ni...malang saja..bila nak bertuahnya??

---------------------------------------

Perangai orang...susah untuk ditafsirkan...kadang-kadang rasa boleh dibawa berkawan dan bercerita...tapi senyap-senyap saja...cerita sudah beralih mulut...sekiranya benar...tidak mengapalah...tapi sekiranya palsu..siapa pula yang hendak menjawab??hmm...
Aku pun mengaku..aku tidak sebaik mana pun...tapi..janganlah terserlah sangat keburukan yang pastinya menjengkelkan hati banyak orang...orang tak kacau hidup kamu...kamu pula..janganlah sibuk menjaga tepi kain orang...hendak bercerita pun...berpadalah ya...infonya pula kenalah berfakta..bukan auta...cuba orang lain buat kita seperti itu...tahupun marah...haish...banyak pula yang aku ingin perkatakan...jangan tersilap cakap sudahlah yulia ya...

---------------------------------------

Aku ada bertanya kepada akak Senior Executive aku...

"Macam mana akak tahu yang suami akak itu adalah memang untuk akak??"

Lebih kurang begitulah soalannya...aku pun kurang pasti...dan akak itu memberikan pandangannya iaitu sebab dia rasa itu memang suami untuk dia...hah..macam mana tu??
Lagipun..menurutnya...bercinta bagai nak rak..tidak berkahwin...rugi la saham katanya...betul juga ya...

Aku bukan apa..aku musykil dengan pasangan yang berkahwin...macam mana mereka tahu yang pasangan mereka itu..memang diciptakan untuk mereka???
Lagi-lagi yang tidak pernah bercerai dan suaminya tidak mempunyai isteri lain...huhuhuh..
Betul tak apa yang aku fikir ni??atau sekadar mainan fikiran ciptaan aku sendiri??
Teringin juga hendak mengetahui rahsia disebaliknya...tup-tup...aku ditanya pula..

"Aik..yul dah nak kawin ke?"

Hahaha...kekasih pun tiada...mana datangnya suami...jangan ditangkap basah pula..sudah la ya...kahwin express orang kata...ataupun kahwin free..hehehe..ada-ada saja zaman sekarang ni ya...tapi ada juga kes seperti di atas (tangkap basah) di dalam kisah-kisah novel yang aku baca baru-baru ini disebabkan perbuatan khianat orang yang dengki...tapi memang seronok...keadaan yang tidak terduga itu boleh menimbulkan bibit-bibit cinta yang pastinya tidak mampu kita rasa dan fikir...best juga seperti itu..tapi terasa aib juga kan...mana hendak letakkan muka...itu lah kata orang...apa yang berlaku..pasti ada hikmahnya....kegembiraan tidak akan datang bergolek...pasti diselangi dengan kekecewaan dan tangisan... :)

 ---------------------------------------

Hari ini...telefon bimbitku kerap pula dihujani dengan sms...tapi dua saja...hahaha...
Haish...aku ingatkan..adalah yang ingin memberitahu aku begini...

"Awak..saya rindu la kat awak..."

atau pun begini...

"Yulia...saya jatuh cinta dengan awak..."

Hahaha...gila agaknya...sms dari Celcom...bermacam promosi yang ingin diberikan kepada aku....tahulah aku ni jarang bersms...tapi tidak perlu la membangkitkan semangat sms aku tu pula...naya saja dibuatnya....
Kalau begini hari-hari aku dibuatnya...sewel agaknya ya..iya lah..setiap sms yang masuk...jantung aku terus berdetak dengan lebih laju...tertanya-tanya..siapalah gerangan sang arjuna itu...hahahaha...merapik lagi...
Sah...sewel...rasa nak off hp saja...boleh tak??rasa menyemak pula bunyi sms yang diterima...huhuhuhu...

---------------------------------------

Rasanya....sudah tiba saat aku mengundurkan diri...
Mata sudah mahu ditutup....aku pula tidak ingin datang lewat seperti hari itu...
Nasib lah baik tidak terkantoi...jika kantoi...terpotong lah sudah elaun kedatangan aku...rugi-rugi...
Baiklah teman-teman semua...jaga diri ok...
Senyum selalu..moga hari-hari yang dilalui diberkati Allah...INSYAALLAH..
Salam sayang dariku...
ASSALAMUALAIKUM...

---------------------------------------

p/s : Cinta vs Sayang....maknanya???


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...