Wednesday, February 2, 2011

BUDAK DULU vs BUDAK SEKARANG


Ehsan EN GOOGLE

VS

Ehsan EN GOOGLE

Budak dulu kalau orang tua sedang bercakap, cuma dengar dan tak menyampuk. 
Budak sekarang kalau orang tua sedang bercakap, siap boleh sampuk dan ambil alih perbualan. 

Budak dulu kalau pergi sekolah boleh pergi sendiri. 
Budak sekarang kena hantar dan ambil. 

Budak dulu kalau hari raya, habis satu kampung dia pergi beraya. 
Budak sekarang kat rumah sebelah pun tak mau pegi beraya, asyik tengok tv. 

Budak dulu kalau kena pukul dengan cikgu takut nak bagitau ibubapa, nanti kena tambah lagi. 
Budak sekarang Cikgu pulak takut nak pukul. 

Budak dulu kalau petangpetang turun main ramairamai. 
Budak sekarang main game. 

Budak dulu nak makan KFC pun susah. 
Budak sekarang naik muak makan KFC. 

Budak dulu kalau sedara mara datang rumah kena pergi kenal tetamu. 
Budak sekarang lari masuk bilik. 

Budak dulu kalau suruh buat kerja, rajin. 
Budak sekarang kalau bagi upah atau laung 15 kali baru nak buat kerja. 

Budak dulu memang terer panjat pokok, berenang, menyelam, main sembunyisembunyi. 
Budak sekarang main DOTA, FACEBOOK dan sewaktu dengannya. 

Budak dulu kenal semua budakbudak kat kg / taman.
budak sekarang tak kenal jiran sebelah rumah.

Budak dulu mak selalu bagi list pergi kedai beli kelapa parut/ubat nyamuk/telur(contoh). 
Budak sekarang mak bapak angkut anak pergi hypermarket. 

Budak dulu pakai baju sekolah yang lelakinya pakai seluar pendek, yang perempuannya pakai pinafore. 
Budak sekarang darjah 1 dah pakai seluar panjang & baju kurung ~ Alhamdulillah.

Budak dulu mak selalu suap makan, 
Budak sekarang maid yang suap.

Budak dulu panggil mak dia 'mak', 'ayah','abah'.
Budak sekarang panggil 'mummy' 'daddy', 'mama', 'papa'. 

Budak dulu kaki mesti kudis, parut, bekas birat, 
Budak sekarang kaki licin je. 

Budak dulu untung sebab dapat pergi mengaji.
Budak skarang...eh kat mana korang hantar anak korang ngaji? aku tengah cari ni. 

Budak dulu report card cikgu suruh bawa balik tunjuk dekat mak ayah untuk disign.
Budak sekarang siap ada report card day. 

Budak dulu kalau suka dengan someone sampai malu nak lalu depan kelas.
Budak sekarang kalau suka terus confess dia punya perasaan. 

Budak dulu kalau nak buat bedak sejuk kena peramkan dulu beras lepas semalaman baru boleh guna.
Budak sekarang dah sibuk suruh ummi beli compact powder silky girl kononnya nak cantik macam adik Sharifah Amani. 

Budak dulu kalau kena rotan dengan cikgu, takut nak bagitau dengan mak ayah sebab takut kena marah lagi sekali.
Budak sekarang mak ayah pergi serang cikgu padahal anak dia sendiri perangai nakal na'uzzubillah. 

Budak dulu ngadu ngan mak kena pukul ngan cikgu, dpt "padan muka" je. bukan nak kesian pun. tapi dh besar2 ni alhamdulillah la jadi manusia bdk skrg? pakat ramairamai g belasah balik cikgu. adui dunia2.. masyarakat mcm mana la yg kita nak lahirkan??

*Catatan : Sumber dari AZIZAH ALWI

---------------------------

Hah..betul ke tak??blogger ni kata....budak-budak yang lahir pada zaman 1980an hingga awal 1990an sememangnya lahir daripada generasi yang mempunyai semangat yang agak kental,berdikari dan berimaginasi tinggi serta berani menghadapi cabaran.

Tapi kenapa aku tak??lembik je..hish..geli aku dow...
Last entri untuk pagi bebuta ni...malas nak pergi kerja esok..boleh?-.-
ASSALAMUALAIKUM!

---------------------------

YF : Musykil dengan segalanya

3 comments:

wanie m'nJ said...

budak dulu x de style ghotic,skinhead,hiphop..sekarang,pelik kot klu x da.

Novelgurl said...

Assalamualaikum

ish3 bdk skrng manja terlebih..apalah nk jadi..huhhu (sy pun :P)

DiriKu said...

@wanie mn'J : tahu tak apa..macammacam style :D

@Novelgurl : WAALAIKUMUSALAM...saya pun -.-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...