Tuesday, March 1, 2011

KAU ADA IJAZAH...AKU ADA SPM || SIAPA LAGI BAGUS???


Hah...ni yang nak habaq...pada pandangan akulah...soal IJAZAH la...DIPLOMA laa..SIJIL laa..SPM laaa...even PMR pun...still nak jadi isu bila dalam dunia pekerjaan...*PMR tu aku tambah je -.-

Kenapa jadi isu??sebab mentality kita dah setup baik punya dengan IDEOLOGI begitu..memanglah akan jadi begitu...ye tak???

Okok...aku faham...korang penatpenat belajar..sampai IJAZAH or whatever la kan...tapi gaji still ciput...ni dari segi sektor swasta la ya...bukan kerajaan...sebab kerajaan memang dah ada gredgred dia sendiri..lain dengan swasta..kita kena cari tapak sendiri..dan setuju tak kalau aku cakap...bergantung pada rezeki masingmasing..setuju tak??

Kau dapat gaji setaraf dengan taraf kau sebagai seorang pemegang IJAZAH..ALHAMDULILLAH la kan...Kau dapat gaji setaraf dengan seorang pemegang SPM..hah..sabar je la ye...mungkin kau perlu mula dari bawah..kalau tak tahan..boleh angkat kaki..cari kerja lain...kalau sabar..timba ilmu sebanyak mungkin..

Percaya atau tidak..PENGALAMAN dan SKIL BEKERJA juga antara faktor yang menyumbang kepada jumlah gaji kita??AKU PERCAYA!!!kau setakat SPM..tapi pengalaman kau dah 3-4 tahun...lagi pro dari yang pegang IJAZAH..siapa tak nak ambil bhai???lagi senang nak ambil seorang pekerja yang dah berpengalaman dari pekerja yang kena mula dari bawah..kan???

Kau pemegang IJAZAH...tapi pengalaman dan skil kerja kurang...HR pun 50-50 nak ambil tau...ok laa...60-40..60 sebab kau ada IJAZAH kan...hah..itu juga merupakan faktor juga..tak cakap salah pun..so, janganlah yang ada tak nak sambung belajar sebab fikir SPM pun boleh dapat gaji mahal apa??salah tu..-.-

Tapi terpulang juga kepada kita..kita ni sanggup ke nak mula dari bawah??ada berani dari segi fizikal dan mental???kalau sanggup, syarikat pasti nampak kesungguhan korang masa temuduga...betul..tak tipu...-.-

IJAZAH itu bagus..aku tak kata bagus pon..aku pun nak juga sambung IJAZAH kan kalau ada rezeki...tapi yang aku nak cakap..pasal MENTALITY kita...tu je...sapa yang tak paham...sila hubungi PA saya...*since when I have a PA???LOL


Maaf kalau ada terguris rasa..tak bermaksud pun..ni secara umumnya saja...
Maaf ya? :)

ASSALAMUALAIKUM

-----------------------

YF : Sabar itu separuh daripada

6 comments:

Budak Botak said...

btol gak tu, kdg2 yg ijazah pon xda kerja. tapi jgn la malas belajar ye, he3...

Biey said...

stuju2.. pengalam is more important but degree also counted in and necessary to get good job and money..

jeBateja said...

ahakz...den sokong....den budak spmv jerk...kalau den test market kat factory lain....gaji den lebih banyak dari ijazah yg baru masuk....ahakz...

Malah...den pernah ngajar budak buat master perihal Quality Polisi...ahakz...masa tu kat UKM....ahakz

DiriKu said...

#Budak Botak : betul tu..sokong juga XD

#Biey : yeah..seimbang itu perlu XD

#jeBateja : waaa..COOL!! XD

nini said...

sebab tu tym cuti sem tu jangan malas buat part time...hehe...
dah abis belajar, jangan dok tunggu kerja yang sesuai dengan ijazah je, bantai la keje papew pun dulu....carik pengalaman...=D

DiriKu said...

@nini : yeahh...itu betul...rerajinkanlah diri yaa :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...