Wednesday, January 5, 2011

GIVEAWAY EDY : AWAK BUSUK!

ASSALAMUALAIKUM semua!!!


Hah...korang nampak banner besar gedabak kat atas ni???Sekali lagi...aku nak join contest!!
Kelakar plak tajuk dia kan...GIVEAWY EDY : AWAK BUSUK!
Busuk ke aku??bagitahu sikit...dahdahdah...senyapsenyap...-.-

Dia suruh aku tag at least seorang lelaki dan seorang perempuan...hurm...aku nak tag siapa yea???
Ok laa....nak tag En Eqbal dan Cik Ika...boleh tak??meh la kita join sesama...:D

Hadiah pulak...korang lihat dan jenguk la sendiri ya di * LINK * ini...

Nak juga rasa menang dan rasa bertuah ni....harapharap la ada rezeki kali nih...hukhukhuk...USAHA TANGGA KEJAYAAN!!! :D

ASSALAMUALAIKUM dan selamat bertuah yea :D


-----------------------------------------
p/s : Cepat la minggu depan <3

Jom Sertai Bloglist Blog Bdk Botak


ASSALAMUALAIKUM sekali lagi yea untuk pagi yang indah ni....hehehe...

Aku nak masuk BLOGLIST BLOK BDK BOTAK...ok tak???

Saya seorang perempuan, gadis dan juga wanita...:D


Untuk entri ni....saya nak tag MUNCAI, NURFA HAZLIANI DAN INTAN SYERLINA.


Ok la...harapharap dapat join list nih...good luck Yulia!!!
ASSALAMUALAIKUM


---------------------------------------
p/s : Segan pula bila jadi perhatian -.-


Peraduan Teka Gambar - 2 | SHAHAZRIN.COM

ASSALAMUALAIKUM...

Aku nak try masuk contest lagi..boleh??heeee...

Ni Tuan Punya blog ok

Gambar yang perlu diteka pula adalah :


Jawapan : Jata Negara Malaysia

Gambaran : Sebahagian daripada kaki harimau dan juga kepala keris

Nak lagi tepat saya tambah Moto dan Lagu Rukun Negara :)

Moto : Membudayakan Perpaduan, Meraikan Kepelbagaian

Lagu Rukun Negara : 

Lima prinsip Rukun Negara
Harus menjadi cara hidup kita
Bukan sekadar ikrar sahaja
Sekali-sekala dibaca semata
Lima prinsip Rukun Negara
Telah Menjadi Teras Perpaduan
Membentuk satu negara
Tanpa Mengira Agama dan Bangsa
Amalkanlah Rukun Negara
Dalam hidup harian kita
Tanpa mengira tua muda
Mengekalkan warisan kita
Lima prinsip Rukun Negara
Telah menjadi teras perpaduan
Membentuk satu negara
Tanpa mengira agama dan bangsa

Tu je la jawapana aku buat masa sekarang..heee...
ASSALAMUALAIKUM

----------------------------
p/s : Bagus buat peraduan macam ni :)

PHONE ROSAK

ASSALAMUALAIKUM...:(

Tengah sedih gila nih....satusatunya phone kesayangan aku telah pun mengalami penyakit mental....walaupun phone tu tak la secanggih mana...dia la yang rasa susah senang aku...*maksudnya selalu terjatuh dan tercampak =.=

Baby ni pun sedih kot phone dia rosak -.-

Ye laa...dari last week lagi...phone tu tak ada coverage....aku ingat kad sim aku yang rosak....baru beria-ia nak pergi tukar baru next week...tapi bila testing kat phone adik aku...kad sim tu ok jak...ruparupanya phone aku yang biul....haiyaaaa...nasib baik aku tak ada  pakwe...kalau tak...mesti pakwe aku bisingbising...*ini ayat Senior Exec aku..harap maklum...-.-

Hadoi....kenapalah kau rosak bila timetime macam ni??rosak la bila aku ada duit nak beli phone baru...sobsobsob...T.T
Ada sesapa yang bermurah hati nak bagi aku phone tak??ada tak??dekut la korang nih...-.-

Macam mana la orang lain nak contact aku nih???mana tau ada hal kecemasan...takkan nak cari public phone kot???gila weih...itu pun kalau public phone tu ok...kalau tak, takkan aku nak kena repair dulu???-.-

Terpaksalah aku minta belas kasihan adik aku yang terchenta...*dah susah..baru nak panggil manjamanja kat adik..tak guna punya kakak -.-

Kalau la aku ada rezeki lebih nak beli phone...korang tahu phone idaman aku apa??hah...ni nak habaq kat korang la nih...

Sony Ericsson : Experia x10 Mini

Blackberry : Storm 3

Agakagak korang..bila aku boleh memiliki gajet yang terbaik dari ladang nih???fuuhh...memang aku bertanduk la kalau nak beli yang harga ribanriban nih...tapi kalau ada rezeki lebih...apa salahnya, ye tak?? -*winkwinkwink XD

Jumpa entri seterusnya yeah....haish..serabotserabot....-.-
ASSALAMUALAIKUM

---------------------------------
p/s : Pernah memiliki Sony Ericsson W810i (Walkman) 
pada tahun 2007 tapi dah jual kat abang -.-

KELEMAHAN SHOUTMIX CHAT


ASSALAMUALAIKUM semua...:D
Kali ni aku nak share satu tutorial berkenaan dengan Shoutmix yang kebanyakkan blogger install kat blog masingmasing...aku terjumpa satu blog ni yang memberitahu pasal kelemahan Shoutmix...kalau rajin..singgahlah ke AFFANRUSLAN...:D
Aku harap korang semua berhatihati ok....ambillah langkah ini untuk memelihara privasi korang...
---------------------------------------
Sila baca sampai habis. Post ini untuk educational purpose, bukan untuk mengajar orang hack atau spam blog orang lain. Entry ini dibuat sebab saya dapati ada orang gunakan teknik kurang baik dalam "so-called blogwalking". haha
Saya dapati ada kelemahan dalam sistem shoutmix, itupun salah admin blog kalau tak cek setting shoutmix tu baik-baik.
username shoutmix anda boleh dicuri, seterusnya pencuri dapat SPAM di blog anda tanpa singgah pun di blog anda. Berdasarkan anggaran, dengan cara ini, lebih 2000 blog boleh di SPAM dalam masa satu jam!

Saya akan tunjukkan bagaimana ianya berfungsi dan bagaimana untuk mengekalkan privacy anda. Apa yang saya maksudkan dengan mengekalkan privacy ialah, mengelakkan orang lain mencuri usernama shoutmix untuk tujuan SPAM semata-mata tanpa perlu menjenguk blog anda.
Proof of concept:
1. Pencuri akan mencuri username anda dari blog anda. Saya takkan ajar macam mana, takut ada orang yang mengambil kesempatan. Kalau yang  dah tahu, diam-diam sudah. :D dan tak perlu ajar orang lain yang berminat mencuri username shoutmix owner blog lain
2. Seterusnya, setelah mendapat username, pencuri hanya perlu menggunakan kod berikut, sebenarnya ia terpulang kepada pencuri untuk setting height dan weight blog. Contoh:
usernama shoutmix: affanruslan

shoutmix url: http://www2.shoutmix.com/?affanruslan

Embed kod:


3. Andaikan pencuri sudah mengumpul beribu-ribu username shoutmix blogger, untuk lebih mudah dan agar tidak dapat dihidu, mereka hanya perlu create a new splog. Splog bermaksud spam blog. Contoh splog yang saya tahu, maaf identiti owner terpaksa dirahsiakan.
splog

Pencuri hanya perlu mengumpul sebanyak mungkin username untuk spam beribu-ribu blog dalam satu masa, tanpa perlu singgah di blog anda.
Kekalkan Privacy Shoutmix

1. Login akaun shoutmix anda

2. Pada bahagian Security, klik Website Lock

shoutmix

3. Letakkan url website/blog anda dan save.

shoutmix chatbox

Setting ini akan restrict orang lain daripada menggunakan username anda (embed code) di splog untuk tujuan spam semata-mata. Setelah klik Save, secara automatiknya, di splog tersebut akan terpapar mesej berikut. haha!

shoutmix security


*Catatan : Sumber dari AffanRuslan


7 Kebaikan Air Mata Yang Menangis


1. Membantu penglihatan
Air mata membantu penglihatan seseorang, jadi bukan hanya mata itu sendiri. Cairan yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi pada membran mata yang membuat penglihatan menjadi kabur.

2. Membunuh bakteria
Di dalam air mata terkandung cairan yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria-bakteria yang tertinggal dari keyboard komputer, pegangan tangga, bersin dan tempat-tempat yang mengandung bakteri, hanya dalam 5 minit.


3. Meningkatkan mood
Seseorang yang menangis menurunkan level depresi dengan menangis, mood seseorang akan terangkat kembali.
Air mata yang dihasilkan dari tipe menangis emosi mengandung 24 % protein albumin yang berguna dalam meregulasi sistem metabolisme tubuh dibanding air mata yang dihasilkan dari iritasi mata.

4. Mengeluarkan racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa studi tentang air mata dan menemui bahawa air mata yang keluar dari menangis emosional adalah mengandungi racun.
Keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia mengeluarkan racun dari dalam tubuh melalui mata.

5. Mengurangi stress
Air mata mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin.
Selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.

6. Mengenal erti sosial
Selain baik untuk kesihatan fizik, menangis juga membantu seseorang membangun sebuah komuniti dlm masyarakat.
Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya dgn teman-temannya atau seseorang , dan hal ini meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi.

7. Melegakan perasaan
Walaupunpun Anda didera berbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega.
Setelah menangis, sistem limbik, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega.
Jadi, kepada yang hendak menangis itu...teruskanlah ya...tak rugi apaapa pun...
Selamat mencuba...:)

*Catatan : Sumber dari Syok



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...