Thursday, January 13, 2011

KENAPA KORANG BUAT BLOG??



ASSALAMUALAIKUM!!!

Soalan cepumas tu bhai...hah..jawab..jawab...-.-
Aku??KENAPA AKU BUAT BLOG??hurm...aku buat blog sebab nak luahkan apa yang aku rasa...nak menulis kat diari....tulisan macam cakar sampah...serius nih...kalau taip..kemas sikit...tak ada la carca marba ja kan...kadangkadang tu...aku pun tak paham apa aku tuli....heeee...

Tapi sekarang ni..dah advance sikit..nak share infoinfo...nak berkenalan dengan para blogger...dan macammacam laa...nak juga share ngan pembaca apa yang aku tahu...ye tak??tak ada la aku bebel sorangsorang kat dalam blog ni...tapi kalau dah terpaksa bebel sorangsorang..nak buat macam mana kan...nak tahu luahan isi hati aku....korang boleh klik kat BICARA HATI dan ILHAMKU di ruangan SITUASIKU....ada kat sidebar tu..cari ler...-.-"



Kumpul FOLLOWER??ada jugak kot terdetik kat hati ni..tapi itu semua aku tak ambil berat sangat pun...kalau ada yang sudi baca entri aku pun...dah cukup berbangga hati ni..bak kata ADNAN SEMPIT...dalam hati ada taman gitu!!! *winkwinkwink <3
Tapi kalau ada orang yang follow aku...INSYAALLAH...aku akan follow balik ye..jangan risau..aku takkan menghampakan follower aku...SHARING IS CARING, kan? :D



NUFFNANG???aku sebenarnya tak berapa arif sangat pasal NUFFNANG ni...aku letak je laa...cukup syarat...hehehhehe...kalau ada rezki..dapat la benefitnya..kalau tak ada...simpan buat pekasam je la kat dalam blog aku ni....kuikuikuikui!!!

Ok la!!See yeah!!Korang pula..kenapa korang buat buat blog ye? :D
ASSALAMUALAIKUM!!

-------------------------------------

YF : Rasa macam blogger baru pula :D

PERNAH RASA RENJATAN ELEKTRIK???



ASSALAMUALAIKUM!!

Hah...siapa yang baca ni...confirm pernah rasa...ye tak???hahahahhaah....walaupun sikit....boleh bergegar satu badan tau!!!setuju?????

Aku buat entri ni...sebab aku pernah kena 2 kali renjatan elektrik..bahaya danger korang!!jangan mainmain ok....ALHAMDULILLAH...masih bernyawa lagi..sebab arus yang mengalir tu...kira sikit je....tapi kebas jugak la tangan dibuatnya..-.-

Kejadian pertama :-

Aku nak cas phone...charger phone aku..ada kaki dua je...tapi dah bengkok sikit...jadi time tu...aku ni pun...PANDAI la sangat kan..dah hebat kot...dengan suis masih ON...aku dengan selambanya ingin menolak kaki charger yang bengkok tadi untuk masuk ke dalam lubang plug dengan jariku sendiri!!!!waaaaaa.....memang KAU pandai gila la YULIA FAJRIN...-.-
Dan secara siaran langsungnya...aku terus terkena renjatan elektrik..memang masyuk la time tu...fuuuuh...terkeluar juga jeritan sikit...aaaaahhhh!!!tapi pendek je harakat dia...kebas beb!!!!dan time tu juga...aku menyumpah seranah diri yang lalai lagi alpa....

Kejadian kedua :-

Plug iron aku dah tercabut...tapi masih boleh guna...ayah aku lupa nak repair sampai habis...dan aku terdesak nak gosok baju time tu...dan....dengan suis yang masih terON...aku pergi pasang plug tu..tapi jari elakelak sikit wayarwayar kat dalam tu..kononnya tak nak KEJADIAN PERTAMA tu berulang kembali...Tuhan tu nak tunjuk kat aku yang aku ni PANDAI GILA!!!....sekali....jeritan aaaaaahhhhh!!!terkeluar sekali lagi!!!haiyaaaaaa....nasib baik lagi dowh kali ni....kalau tak...dah JALAN......kebaskebas masih ada....memang terasa tangan aku BERGEGARGEGAR!!!gila punya kija!!-.-

Kesimpulannya...aksiaksi yang kita tengok kat filem, drama, kartun atau apaapa pun...aksi terkena renjatan elektrik tu...kira bergoncang badan kan...memang betul laaaaa....tak tipu wooooo!!!tipu???korang kata aku tipu????hah...berani..pergi la cuba, try, test....ada bran???? -.-

Siapasiapa yang nak cuba..bagitau aku ok...mana tau..aku boleh bagi tips ke....*jangan buat kerja bodoh ok...nak sentuh barang elektrik...sentuh secara berhemah ok....guna peralatan keselamatan kalau nak repair atau apapun -.-

ASSALAMUALAIKUM!!

-------------------------------------

YF : Nikmat ALLAH (^^,)

TIDUR LAMA MEMPERCEPATKAN KEMATIAN???

ASSALAMUALAIKUM...

Dok caricari info untuk tatapan pembaca...terjumpa satu artikel ni...gempak kot!!!TIDUR LAMA CEPAT MATI???terkena kat batang hidung aku sendiri kot...-.-
Betul la....tidur syiok gila bhai!!hohoho....tapi memang betul la...hidup ni..segalanya kena bersederhana belaka...itu yang terbaik...kurang tak boleh..lebih apatah lagi...ya tak??

Tapi ini dari sudut saintifik ok....ajal maut di tangan ALLAH..ingat itu!!
Pape hal..jom kita usha info ini ok?

-----------------------------


Memang tak dinafikan tidur yang cukup amat penting untuk kesihatan tubuh badan. Dikatakan tempoh masa tidur yang sesuai dan ideal bagi orang dewasa adalah selama 7 jam sehari. Sekiranya anda banyak tidur atau tidur anda sering kali melebihi 7 jam sehari mengikut kajian Prof. Daniel F. Kripke seorang pakar tidur daripada American Cancer Society yang dijalankan ke atas 1000 orang sukarelawan di barat. 


Beliau telah merumuskan bahawa…
- Tidur melebihi 8 jam sehari, risiko 12% untuk mati lebih cepat. 
- Tidur melebihi 9 jam sehari, risiko 17% untuk mati lebih cepat.
- Tidur melebihi sehingga 10 jam sehari, risiko sehingga 34% untuk mati lebih   cepat.

Ini bermaksud lebih lama anda tidur, maka lebih cepatlah anda pergi menghadapi risiko kematian. Hal yang sama juga akan berlaku sekiranya anda kurang tidur. Anda turut dikatakan berisiko tinggi untuk menghadapi masalah kesihatan sekiranya amalan kurang tidur ini dibiarkan berpanjangan.
Saintis-saintis dari Universiti Chicago telah mendapati bahawa kekurangan tidur akan menyebabkan gangguan kepada proses pengeluaran hormon, melemahkan kemampuan badan untuk memanfaatkan karbohidrat di dalam badan, dan mewujudkan keadaan yang seakan penyakit kencing manis. (Rujukan: Tinker Ready (2000); ‘Naps: The Art of Snoozing’)



Seseorang yang tidur 3-4 jam kurang daripada kadar tidurnya yang biasa, akan mudah mengalami tekanan perasaan (stress) dan akan mudah dijangkiti kuman, disebabkan oleh sistem pertahanannya yang menjadi lemah. Penemuan ini telah dilaporkan dalam majalah perubatan ‘Lancet’ pada pada bulan Oktober, 1999. (Rujukan: Lancet: ‘Impact of Sleep on Metabolic & Endocrine Function)


Oleh yang demikian, tidurlah mengikut tempoh yang disarankan. Tidur yang berkualiti akan memberi kesan yang positif terhadap diri anda.
*Catatan : Sumber dari MOHD HAFEZ
-----------------------------
Kepada yang suka tidur tu...termasuk AKU sekali...fikirfikirkan ok....hadoi..kena reset balik la ni pola tidur aku ye??susah tu....-.-
So, tak boleh la nak berblogging lamalama...kan??hurm..siapasiapa yang ada info lebih...share ye...mana tau...boleh tambah pasal masalah tidur ni..hehehhe...:D
ASSALAMUALAIKUM!!
-----------------------------
YF : Jarang dapat mimpi bila tidur -.-

KUIZ MESRA BLOGGER BERSAMA PEMBAWA WACANA


ASSALAMUALAIKUM!!!
Aku nak join kuiz ni yang dibuat oleh WACANAKU... :D

Jawapan :-

SOALAN PERTAMA 
Aliaa Mizan

SOALAN KEDUA
Nurul Amalina Hassan

Mangsa tag : 



Nak join...klik BANNER ok!! :D
Good luck!!
ASSALAMUALAIKUM!!


-------------------------------------

YF : Lagi 2 hari <3

'KEHILANGAN' ORANG TERSAYANG




ASSALAMUALAIKUM...

Korang pernah merasai kehilangan orang terdekat atau tersayang?aku belum pernah lagi rasa...tak sanggup aku nak bayangkan kalau ada orang yang aku sayang, pergi tinggalkan aku....terutamanya ibu dan ayah...huuuuu..sekarang pun rasa nak nangis je bila taip nih...;((


YA ALLAH...panjangkanlah umur orangorang yang aku sayang...;((

Sekarang ni...selalu dengar kematian sahabat kepada sahabat....saudara kepada sahabat...even dalam suratkhabar pun..banyak kes kemalangan dan sebagainya...jika aku ditempat mereka???


Berdasarkan tafsiran Ibnu ‘Abbas tersebut, dapat kita ketahui bahawa pada setiap orang, berbeza tahap ujian yang dikenakan ke atasnya. Ini adalah selari dengan ayat pada surah al-Baqarah apabila Allah menyatakan;

لا يكلف الله نفسا إلا وسعها


Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya. [Al-Baqarah: 233]

Kiranya ALLAH tahu aku masih belum mampu untuk menerima ujian seberat itu...tapi..yang hidup pasti akan mati..aku wajib melaluinya...bukan aku saja...semua makhluk ALLAH pasti merasai kehilangan itu...

Semoga aku tabah dalam menghadapi dugaan itu kelak...INSYAALLAH...
ASSALAMUALAIKUM...

---------------------------------

YF : Perginya tak kembali

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...