Tuesday, March 1, 2011

KAU ADA IJAZAH...AKU ADA SPM || SIAPA LAGI BAGUS???


Hah...ni yang nak habaq...pada pandangan akulah...soal IJAZAH la...DIPLOMA laa..SIJIL laa..SPM laaa...even PMR pun...still nak jadi isu bila dalam dunia pekerjaan...*PMR tu aku tambah je -.-

Kenapa jadi isu??sebab mentality kita dah setup baik punya dengan IDEOLOGI begitu..memanglah akan jadi begitu...ye tak???

Okok...aku faham...korang penatpenat belajar..sampai IJAZAH or whatever la kan...tapi gaji still ciput...ni dari segi sektor swasta la ya...bukan kerajaan...sebab kerajaan memang dah ada gredgred dia sendiri..lain dengan swasta..kita kena cari tapak sendiri..dan setuju tak kalau aku cakap...bergantung pada rezeki masingmasing..setuju tak??

Kau dapat gaji setaraf dengan taraf kau sebagai seorang pemegang IJAZAH..ALHAMDULILLAH la kan...Kau dapat gaji setaraf dengan seorang pemegang SPM..hah..sabar je la ye...mungkin kau perlu mula dari bawah..kalau tak tahan..boleh angkat kaki..cari kerja lain...kalau sabar..timba ilmu sebanyak mungkin..

Percaya atau tidak..PENGALAMAN dan SKIL BEKERJA juga antara faktor yang menyumbang kepada jumlah gaji kita??AKU PERCAYA!!!kau setakat SPM..tapi pengalaman kau dah 3-4 tahun...lagi pro dari yang pegang IJAZAH..siapa tak nak ambil bhai???lagi senang nak ambil seorang pekerja yang dah berpengalaman dari pekerja yang kena mula dari bawah..kan???

Kau pemegang IJAZAH...tapi pengalaman dan skil kerja kurang...HR pun 50-50 nak ambil tau...ok laa...60-40..60 sebab kau ada IJAZAH kan...hah..itu juga merupakan faktor juga..tak cakap salah pun..so, janganlah yang ada tak nak sambung belajar sebab fikir SPM pun boleh dapat gaji mahal apa??salah tu..-.-

Tapi terpulang juga kepada kita..kita ni sanggup ke nak mula dari bawah??ada berani dari segi fizikal dan mental???kalau sanggup, syarikat pasti nampak kesungguhan korang masa temuduga...betul..tak tipu...-.-

IJAZAH itu bagus..aku tak kata bagus pon..aku pun nak juga sambung IJAZAH kan kalau ada rezeki...tapi yang aku nak cakap..pasal MENTALITY kita...tu je...sapa yang tak paham...sila hubungi PA saya...*since when I have a PA???LOL


Maaf kalau ada terguris rasa..tak bermaksud pun..ni secara umumnya saja...
Maaf ya? :)

ASSALAMUALAIKUM

-----------------------

YF : Sabar itu separuh daripada

ALAMAK...TERKANTOI AKU SEORANG BLOGGER!!!


What???hadoi!!!!dah ada orang tahu...aku seorang BLOGGER!!!!parah ni..AKAUNTAN kat pejabat aku dah tahu aku seorang blogger!!ni mesti kerja EN GOOGLE!!!sampai hati you!!!tikam belakang I!!! *eh..jangan nak menggedik YF -.-

Lepas tu...Tak pasalpasal dia panggil aku..

"Ya, blogger..." 
"Baik, blogger.."

What the???????hahahahhaahahhaa..jangan nak fikir bukanbukan naa...aku tak mencarut ok..*sekalikala ada juga terlepas -.-

Kelmarin...ada seorang officemate aku juga...dah tahu aku seorang BLOGGER....search TUNANG...jumpa pula blog aku...haish...bapak ar segan!!!EN GOOGLE!!kita putus sampai tengah malam nanti!!!pastu kita sambung balik tau!!I can't live without you laaa ;(

Sebenarnya...aku segan sikit...ye ar..blog tah apaapa je kan...haish..lagi pula..diorang aku kenal...secara formal..tu yang agak segan sikit..malu weih... -.-

Maaf ya...maaf ya...*sambil tutup muka --"
ASSALAMUALAIKUM

-------------------------------

YF : Apa yang patut aku lakukan, undur dirikah?

SEGMEN : SAYA DAN NAMA BLOG!!!

Heyheyhey!!!dah dua hari aku tak update blog...rindu tak???tak???ok fine!!!aku benci kau!!!kahkahkahkah...guraugurau ok...tak rindu aku tak apa...tapi kalau rindu entri dari blog aku...owh..terharunyaaa! XD

Dah..jangan nak mengarut lagi YF...sekeh tahu laa -.-
Actually...aku sangat sibuk 2 hari ni...Sabtu dan Ahad lepas..aku kerja....fuh..Over The Time..tak hingat...haish..malam pula...aku pergi keluar ngan fam aku...konon usha baju untuk konvo...tapi haram..satu pun tak ada yang berkenan... -.-

Hari ni..baru sempat tengok blog...bila usha kat SHOUT BOX...ada sorang HAMBA ALLAH ni....tag aku..siapakah beliau???CIK ME220784!!maaf yaa..tak tahu nama lorh...tapi tak apalah...saya promote url blog beliau kot...kata SEGMEN : SAYA DAN NAMA BLOG kan???so, apa adahal?? XD

Ok!!!jom kita teruskan dengan segmen kita yaa.. :)


Segmen siapakah ya??segmen ni datangnya dari AKUBLOGGERTEGAR!!wow!!tegarkah beliau???tengok follower...ramai tu...ratusratusan gitu!!!fuh...bila aku nak cecah angka tu??100 sudah...next!!200 pula...INSYAALLAH...

Aku dah review mana datangnya nama KISAHTAKSEMPURNADARIKU kat entri ALKISAH URL BLOG AKU...tapi tak apalah..aku rajinkan diri balik untuk menaip tentang nama url aku ye...sempena segmen ini..yeah!!!

KISAHTAKSEMPURNADARIKU...panjangkan??sampai ada blogger tegur..panjang sangat...ahahahha..nak buat macam mana..aku dah suka, kan??Datangnya dari lagu SAMSONS..KISAH TAK SEMPURNA..dan lagu ni pernah aku kaitkan dengan seseorang yang aku sayang dan cintai...*haish...tak guna dah ulang balik benda tu -.-
Dan pada masa yang sama...aku sangat suka dengan lagu ni...sangat bermakna buat aku...dan aku nak buat pembaca tahu...tiada yang sempurna dari aku...aku cuma insan biasa...penuh dengan kesilapan...tapi aku cuba untuk tidak mengulangi kesilapan yang sama..INSYAALLAH...


DIRIKU..kenapa aku pilih nick ni..sebab blog ni sebenarnya berkisarkan tentang aku sahaja!!hahaha..tapi setelah zaman berubah...dunia makin maju..blog aku telah maju ke hadapan..dan aku tetap dengan diri aku...:)


CHERITERAKU...aku pilih nama ni untuk header juga datangnya dari lagu..CERITERA CINTA...oleh JACLYN VICTOR dan RIO FEBRIAN...just suka je la tajuk lagu ni...that's all...lagu dia pasal curang...haish..sensitip sikit curangcurang ni... :)

Ok itu je kot yang aku mampu luahkan kenapa aku pilih url KISAHTAKSEMPURNADARIKU, nick DIRIKU dan nama header CHERITERAKU..

Korang pula, apa kisahnya??nak join...klik banner yaaa!!

Mangsa tag :-


Have fun you all!!!yeah!!
ASSALAMUALAIKUM

-----------------------------------------

YF : Kau suamiku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...