Saturday, July 9, 2011

PEREMPUAN VS BETINA

Perempuan...
Betina...

Maaf sekiranya entri agak kasar sedikit dari sudut bahasa...saja aku bangkitkan isu ini sebab mendengar kawan lelaki aku berkata seperti ini...

"Agakagaklah nak tengok wayang midnight...PEREMPUAN kot...lainlah kalau BETINA..."

Hmm...Apakah yang membezakan mereka ini?perempuan dari segi bahasa...mungkin untuk jantina bagi manusia...bagaimana pula dengan betina?betinakan kata ganti nama jantina bagi haiwan...

Sebenarnya...dari segi kefahaman orang Melayu itu sendiri...Perempuan adalah gelaran yang sopan selain daripada gelaran gadis atau wanita...tetapi sebaliknya bagi gelaran Betina...gelaran betina lebih kepada merendahkan maruah seorang gadis atau wanita...

Contohnya kalau gadis itu selalu keluar bersama kawankawan lelaki...di tengah malam pula..lagilagi kalau berpakaian yang tidak sepatutnya...kena mulut lelaki yang laju sahaja kutukannya...memang terpalitlah gelaran betina itu...gelaran yang aku rasa lagi dasyat...BOHSIA...

Yelah...sekali kita dah dicop dengan gelaran tu...saham kita sebagai seorang perempuan mesti jatuh merudum...hanya kerana kelakuan kita...kadangkadang tu...kita orang perempuan ni...memang tak buat apaapa pun...tapi mulut orang, kan...memang tak boleh tutup punya...betul ke tak?

Wahai gadis atau wanita di luar sana...jagalah diri anda...nasihat ini aku tujukan juga untuk diri aku sendiri...moga kita dijauhkan dengan anasiranasir yang tidak menyihatkan...sekali lagi mohon maaf sekiranya entri ini agak kasar...
ASSALAMUALAIKUM


-------------------------------------------------

YF : You can count on me

NASIHAT BIAR BERHEMAH

Hmm...aku suka nasihat orang...nasihat lembut...nasihat kasar...nasihat direct (sound tepek)...hehehehe...itu bila kita rasa orang tu boleh terimalah kan...kalau tak boleh terima...kita nasihat perlahanlahan...takut dia terasa ke...apa ke...kang jadi kes lain pula...tak pasalpasal bermasam muka... XD

Tapi aku nak cerita pasal nasihat orang dalam blog...eh...tak kisah lah kat manamana...janganlah bagitahu nama orang tu...kesian dia...jatuh air muka dia tu...nasihat boleh...tak salah...cuma...tak payah beritahu nama orang tersebut kalau orang tu ada buat silap...biar kita nasihat secara umum saja...barulah orang tak terasa hati...biarkan mereka terasa hati sebab sedar akan kesilapan yang mereka buat...tapi jangan terasa hati sebab nama mereka dibabitkan...

Walau macam mana teruk pun orang tu...jangan sampai kita jatuhkan air muka dia bila kita nasihat dia...kalau dah teruk sangat...suruh orang lain je yang nasihat...contoh ibu bapa...mungkin lagi efektif kot...kikikiki...XDD
ASSALAMUALAIKUM


---------------------------------------------------------

YF : Bosannya berchatting -____-

SOURCE CODE || MAKE EVERY SECOND COUNT

Fuh...baru selesai menonton filem SOURCE CODE di bilik yang tak berapa nak sejuk sangat...erk...nak air-cond...boleh tak??? -____-


Heh...jangan nak banyak songeh laa YF...okok...back to the main topic...kalau korang perasan...hero filem ni adalah dari filem PRINCE OF PERSIA...JAKE GYLLENHAAL...handsome pula aku tengok mamat ni...haish... XD

Aku review sikit filem ni ek...filem ni lebih kurang macam filem MISSION IMPOSSIBLE atau DEJA VU...kalau tak silap aku...sebab kena pergi ke masa lampau dan kena betulkan keadaan yang tak berapa nak betul atau selamatkan orang yang dah sepatutnya mati...hah...faham tak?

Bagi aku...filem ni best sebab start filem je...terus konflik...tak ada dramadrama bagai...dan scene dia...tempat yang sama...masa yang sama...orang yang sama...kehkehkehkeh...orang putih buat cerita memang gempak...ishishish...

Tapi yang bestnya...hero ni boleh jatuh cinta dengan perempuan yang dia tak kenal dan hanya dapat berjumpa 8 minit sahaja setiap kali dia kena pergi ke masa lampau...erk...perkataan lampau tu macam zaman purbakala je kan...tapi bedal je lah...hahahah...pape hal pun...tak rugi tengok...filem baru ni bhai! XD

------------------------------------------


Antara pelakonnya

Vera Farmiga, Michelle Monaghan, Jeffrey Wright

Babak menarik


Trailer



Sinopsis

Colter Stevens, an American Army helicopter pilot whose last memory is flying in Afghanistan, wakes up on a commuter train. However, he discovers that he has assumed the identity of another man. 8 minutes later, the train explodes and Stevens finds himself in some kind of pod.

He then talks to someone named Goodwin, who tells him he has to go back and find out who the bomber is. He is sent back to go through the whole thing again and attempts to find who the bomber is but fails. The bomb goes off and Stevens finds himself in the pod again. He is sent back another time, yet still cannot find out anything. 

When he returns, he asks what is going on. Goodwin and Rutledge, the scientist in charge, tell him that he is part of a project that can put someone in another person's consciousness during the last 8 minutes of their life. Stevens then asks why he cannot just stop the bomb. He is told that he is not going back in time but placed in the moment so he can find out who the bomber is and if there are any other targets. 

On the side, Stevens finds himself falling for the woman traveling with him while he is still in the other man's consciousness.

*Catatan : IMDB
------------------------------------------

Fuh...penat betul nak buat satu entri review filem ni...haish...hurm...next movie, nak tengok cerita apa ya? XD
ASSALAMUALAIKUM

------------------------------------------

YF : Look at me. Everything's going to be okay - Christina Warren (Source Code)

WORDLESS MORNING #10


-----------------------------------------------

YF : Thanks to you because you make me look so stupid 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...