Wednesday, May 1, 2013

KAHWIN MUDA? PATUT KE TAK PATUT?

ASSALAMUALAIKUM

Just want to share something with my lovely readers (itu pun kalau ada). This post I dedicated to those who want to get married early. It's about reflection and the courage to ask yourself about your actions. ^^,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

" Oh, sebenarnya saya mahu share sesuatu dari lecturer yang saya hormati. Dalam kelas tadi, ada seorang sahabat bertanya,
"Doktor rasa sesuai tak kawen muda masa tengah belajar?"

Jawapan Doktor sangat menarik bagi saya.

"Kalau saya ada anak perempuan yang minta kawen masa belajar, akhlaknya bagus, pengurusan dirinya tersusun, hubungan dengan Allah terjaga, saya akan kawenkan dia terus. Lebih lagi kalau satu kelas atau satu universiti. Tapi kalau anak perempuan saya yang minta nak kawen tu, hidupnya dengan TV, akhlaknya entah kemana, solatnya di hujung waktu, tentu saya tak bagi."

"Why?" soal saya dalam hati. Kemudian hati saya jawab kembali, "Yelah. Tak bersedia la tu."

Tapi jawapan Doktor cukup berbeza.

"Kalau anak perempuan saya tu, akhlak tak jaga dan saya bagi dia kawen. What do you expect from her husband? A very good husband? Sedang janji Allah lelaki yang baek adalah untuk oerempuan yang baek. Anak perempuan saya belum cukup baek,saya bimbang dia bawa balik calon yang juga tidak baek."

Jawapan yang ringkas,tapi bermakna buat yang ingin bermuhasabah diri.
Saya suka pendekatan Dr Ridhwan.

Antara tip laen yang saya berjaya kaut adalah pesanan Dr pada kami.

"Lepas ni bila u all kawen, ada isteri/suami, then suami/isteri u all buat masalah/sakit.. Benda pertama yang u all kena buat adalah solat taubat. Sebab dosa kita,buleh jadi sebab isteri/suami/anak jadi nakal, tak dengar orang dan sebagainya"

Reflecting. It is the concept. Sebelum kita nak tuduh orang laen salah,kita tengok diri kita sendiri dulu bagaimana. Terbaek tips Dr!

[via sahabat] "

Sumber : IIUM Online

            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Heeee. Senang je kan fikir macam tu? ^^,

WASSALAM

------------------------------------------------

YF : When it rains, it pours

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...