Saturday, December 31, 2016

MOTOR DAN LUMBA BERPISAH TIADA

Assalamualaikum semua!

Betul ke motor dan lumba berpisah tiada? Hahahaha. Bagi YF masuk akal juga kot kenyataan tu. Ye lah, kalau orang cakap pasal motor je, mesti akan kaitkan dengan lumba haramlah, rempitlah. Ish ish ish! Tu semua negatif tau. Tapiiiii.....kalau lumba secara sah, itu okay sangat! Daebak kata orang Korea (Terpengaruh dengan bahasa Korea sat sebab tengah melayan drama Korea). Hahahah!


Okay! Entri kali ni YF nak share dengan korang semua tentang pengalaman YF tengok lumba motorsikal! Perghhh. Dasyat wa cakap lu. Semua power-power belaka. Yang pastinya, lumba motorsikal ni boleh dikategorikan sebagai satu sukan ekstrim yang diiktiraf dalam dan luar negara!

 
Wakil media bagi pihak KBBA

Selain Malaysia, ada 17 buah negara lagi tau yang menyertai acara berprestij ni contohnya Indonesia, Taiwan, Australia dan banyak lagi! Dari Malaysia saja, ada 3 wakil pelumba. Dan, yang lebih membanggakan, salah seorang dari mereka berjaya merangkul gelaran champion untuk tahun 2016! Nak tahu siapa? Jeng jeng jeng!

Muhammad Habibullah Mohd Saleh atau nama glamour beliau, Gabit muncul juara keseluruhan Kejohanan FIM Asia Supermoto 2016 - Mstar

Sebagai orang muda macam YF ni. Ehem. Muda ke? Ihiks! Tak adalah. YF sangat berbangga dengan orang muda macam Gabit dan seangakatan dengannya yang berani menyahut cabaran dalam sukan ekstrim sebab tak semua minat benda-benda macam ni. Mungkin adalah juga yang minat kan cuma tak nak pergi jauh atau sekadar mengisi masa lapang je kan. Contoh macam YF ni. Suka gi hiking tapi tak mampu lah nak bagi komitmen sepenuh masa. Gitu kan? So, YF salute lah dengan semua anak-anak muda di luar sana terutamanya kepada kaum wanita. Eh, ada ke gegurl masuk lumba motor ni? Biar betul? Tak percaya? Kan YF ada cakap ada 3 orang pelumba dari Malaysia kan? Kan? Kan? Salah seorang dari mereka ialah perempuan ya. Haaa. Tutup mulut tu. Nanti lalat masuk. Hahahaha!

Bersama satu-satunya pelumba wanita, Siti Fatimah Husna

 
Aksi mengagumkan dari para pelumba

YF dan rakan-rakan media dari KBBA juga turut dibawa melihat kawasan booth riders. Sempat juga tengok mereka ni membuat persediaan sebelum meneruskan perlumbaan. Macam-macam gaya ada tau. Tapi yang penting, semangat kesukanan para pelumba terpancar di wajah mereka untuk cuba mengharumkan nama negara masing-masing. Huuu. Semangat patriotik lah plak kan. Ahaks!

Untuk jadi hebat macam diorang tu, diorang mestilah kena praktis dulu kan. Mana boleh redah je. Untuk layak masuk dalam championship ni kena lalui beberapa saringan tau! So, hanya yang profesional saja yang boleh join. Sebab diorang dah dilatih dari segi fizikal dan mental untuk berlumba dalam acara-acara macam ni. Macam mana diorang berlatih? Jom YF belanja satu video!

Haaaa. Jangan main-main tau dengan lumba motorsikal ni. Dengan adanya latihan-latihan seperti ni, bolehlah tahu tahap kecekalan seseorang nak survive dalam sukan ekstrim ni. Fuh. Kalau YF lah, tak berani kot nak cuba aksi ni. Hahahaha!

Di atas pentas VIP

Papehal pun, tahniah kepada para pemenang dan pelumba untuk tahun ni! Bagi YF, anda semua terbaik! Thumbs up! See you next year! Eh, konpiden je YF dapat pergi lagi next year. Hahahaha! Itupun kalau FIM Asia Supermotor nak jemput lagi ya dak? Ala, kebetulan Malaysia jadi tuan rumah untuk tahun ni. Memang senanglah dapat pergi kan. Cuba kat oversea nun, nak ke pergi? Nak! Nak! Kalau ada sponsor. Kikiki! And thank you juga kepada Kelab Blogger Ben Ashaari sebab bagi peluang kepada YF untuk join event ni.

Pssst! Nak tengok diorang buat gaya pacak tak?Pacak tu apa? Kikiki!


----------------------------------------
YF: Rindu hiking!

Saturday, July 30, 2016

FILEM LIGHTS OUT SERAM KE?


Buat penggemar cerita hantu macam YF ni, Lights Out sangatlah disarankan untuk ditonton. Walaupun tak seseram The Conjuring 1, still mood seram yang dibawa oleh Lights Out menjadi juga! Tak senang duduk YF dibuatnya! Hahahahaha! Lagi-lagi dengan adanya penonton yang turut rasa tak senang duduk macam YF. YF pun jadi terikut-ikut gitu. Duh!

Okay. Bagi YF, storyline dia simple. Korang tak perlu rasa pening kepala nak fikir pasal konflik dia. Tapi, dalam masa 1 jam 20 minit, pengarah mampu tamatkan movie ni dengan jayanya! Bravooooo! Dengan barisan pelakon yang mostly baru juga di arena layar perak, rasanyalah kan, berjaya tarik perhatian penonton. Mungkin YF agak berlebih-lebihan kot. Hahaha! Almaklumlah, hati dah suka kan. Semua rasa elok. Kihkihkih!

Cerita dia pasal apa tau, pasal pendamping dalam bahasa Melayunya. Tapi ni versi mat saleh. So lain sikitlah kan. Hahahaha! Oleh kerana ada pendamping ni, hidup satu keluarga ni huru hara jadinya. Pendamping tu takut cahaya. Bila tak ada cahaya, dia muncullah. Takutkan. Takutkan. Haaaa. Jangan tak percaya, ada scenes kelakar juga tau! Baik punya kelakar! Yang ni, tolonglah percaya kat YF ni. Pleaseeeee! Hahahahahha!

Nak cerita lebih-lebih, takut bagi spoilers plak. Tamo kan? Hah! Tak reti lagi, pergilah book tiket! Zzzzzzz!

-----------------------------
YF : Jangan tutup lampu!

JOM KE KOREA BERSAMA YEO'S!

Amboi! Pantang ajak ke Korea, terus berbunga-bunga hati tu kan? Haaa. Malu letteww! :p

Baru-baru ni, Yeo's telah melancarkan kempen "Yeo's I LOVE MALAYSIA MUSIM KEDUA" yang bermula dari 28 Julai hinggalah 15 Oktober 2016. Naib Presiden Kumpulan Yeo's Malaysia & Indonesia, Ong Chay Seng yang turut merasmikan kempen ini dengan harapan kempen ini mampu menyemarakkan lagi rasa cinta dan bahagia sesama kita walaupun berbeza agama dan bangsa. YF sangat setuju dengan agenda kempen ini! Siapa lagi nak sayang sesama kita kalau bukan kita, betul tak? Betul betul betul! YF tanya, YF jawab ya. Kihkihkih!

Ong Chay Seng sedang berucap sebelum perasmian

Sesi bergambar bersama duta Yeo's, Akim & Stacy

Tapi, kenapa nak love love Malaysia plak ni kan? Haaa. Sebabnya, nak meraikan bulan Ogoslah iaitu bulan kemerdekaan negara Malaysia yang ke-59 pada tahun ini! Kiranya sambil menyelam, minum air gituuuu. Waaaa. Sedar tak sedar, dah tua rupanya YF. Eh. Silap. Sedar tak sedar, dah lama Malaysia merdeka kan? Harapnya Malaysia akan kekal aman sejahtera bersama rakyatnya yang majmuk. InsyaAllah. Aminnnn!

Bila ada kempen ke, majlis ke, mesti ada tema kan. Haaa. Ni YF nak habaq. Tema untuk musim kali ini adalah #RentakBahagia! Rasa nak menari menyanyi pun ada bila baca tema ni. Lagi-lagi bila Akim & Stacy yang jadi duta Yeo's. Wehuuuu. Over kau YF. Hahahah. Tapi betullah YF cakap ni. Memang kena menyanyi atau menari kalau nak ke Korea secara PERCUMA!

Eee! Tamolah menari ke menyanyi ke. Malu lah ittew! Ittew suka bergambar je tau.
Hari-hari post gambar kat Instagram bersama yang tercinta atau tersayang.

Haaaa. Boleh juga lah tu! Nak tahu macam mana caranya? Caranya adalah dengan menyahut Cabaran Instagram #RentakBahagia!


1. Ambil foto yang berkonsepkan 'cinta', contohnya - foto keluarga, kawan karib dan sebagainya (Tak semestinya dengan kekasih je tau, dengan kucing pun boleh!)

2. Muat naik foto ke laman Instagram individual masing-masing

3. Gunakan hashtag #RentakBahagia bersama #YeosYeogurt, hashtag tambahan adalah dibenarkan (Jangan letak hashtag #sayajual plak. Tak ada kena mengena hokey!)

4. Kait (tag) lima orang rakan dan cabar mereka menyebarkan cinta ini!


#RentakBahagia Video

1. Rekod video durasi 30 saat hingga 1 minit berdasarkan lagu #RentakBahagia Akim & Stacy. Nyanyian dan tarian adalah dibenarkan. (*Lagu boleh didapati di laman Youtube Yeo's Malaysia pada 20 Ogos 2016. Sambil-sambil tu boleh lah fikir step menari macam mana)

2. Muat turun video ke laman Instagram individual masing-masing

3. Gunakan hashtag #RentakBahagia bersama #YeosYeogurt, hashtag tambahan adalah dibenarkan

4. Kait (tag) lima orang rakan dan cabar mereka menyebarkan cinta ini!

Yang berhajat nak pergi Korea nun, hanya 3 pemenang utama saja akan dipilih tau!

Pergi sorang-sorang je ke? Forever alonenya! Sobsobsob!

Ehh. Yeo's tak sekejam itu hokeyhhh. Yeo's akan support seorang lagi untuk temankan korang ke Korea. Masyukkkk!

Yang tak dapat pergi Korea tu, janganlah bersedih hati plak. Kalau rezeki berpihak pada korang, korang still akan dapat hadiah juga tau. Ala-ala hadiah saguhati gituuuu. Untuk saguhati, seramai 11 penyertaan akan dipilih tau! Ramai juga tu. Hadiahnya adalah pemenang akan menerima tiket ke taman tema seperti Sunway Lagoon, Legoland dan sebagainya bersama keluarga tercinta. Yahoooooo! Syiokkk!

Haaa. Jangan nak gembira sangat okay. Syarat yang paling penting kalau nak join contest ni, pastikan laman Instagram adalah umum (public). Nanti punyalah sedap upload berbagai gaya dan aksi, tapi laman Instagram tak tukar setting jadi public. Berhuhuhulah korang kat bucu katil bila terperasan lepas tamat tempoh penyertaan. YF tak dapat tolong lah dek non oiii.

Nak lagi gempak, sebanyak RM50,000 untuk dimenangi tau! Walaweihh! Tapi ada caranya. Haaa. Nak tahu, kena godek-godek dulu website Yeo's atau berhubung pegawai perkhidmatan pelanggan di 1300-80-2828. Barulah mencabar yob! Semua nak kena suap, tak kuasa YF tau. Hahaha!

Haih! Penatlah YF membebel dari tadi. Selebihnya, terserah korang. All the best tau! Muachhhh! :*

----------------------------------------------
YF : Adakah ini cinta?



Friday, May 20, 2016

BERBALOI KE TENGOK FILEM X-MEN: APOCALYPSE?

Pergh! Movie franchise X-Men, X-Men: Apocalypse dah melanda seluruh pawagam di Malaysia! Siapa belum tengok, angkat tangan? *aku! aku!* Hahahahah! Siapa yang dah tengok, jangan cuba-cuba nak bagi spoiler ek? Aku siku nanti! Dah tengok, duduk sana senyap-senyap main batu seremban! Huh! Maghoh ni, maghoh!

Apa? Belum tengok trailer lagi? what???? Alahai. Meh sini. Tengok trailer dulu ya. Haaa. Dia ada tiga trailers tau.


Haaaa! Dah tengok trailer kan? Jom tengok movie review pula by Chris Stuckmann! Dia punya review, boleh tahan juga. Boleh tahan juga maksudnya, dia tengok dari segala sudut. Dari cara pengarahan, skrip, pelakon, plot dan lain-lain lagi yang berkenaan dengan filem. Eh. Siapa plak mat salleh ni? Dia ni, boleh dikatakan movie lover and suka review atau analisis filem dari sudut kaca mata beliau. Sebenarnya, ramai je movie reviewers kat luar sana. Cuma, bezanya, preference masing-masing. Korang boleh search je kat Youtube tu dengan keywords yang sesuai contoh: X-Men Apocalypse Movie Review. Nanti, berlambak-berlambaklah list movie reviews yang dikongsikan oleh para Youtubers.

Ramai pelakon baru yang diketengahkan dalam filem ni. Tapi watak yang sedia ada terutamanya dari filem sebelumnya iaitu X-Men: Days of Future Past, mempunyai tarikannya yang tersendiri.

Watak-watak dalam X-Men: Apocalypse

Tapi! Yang paling aku tak sabar nak tengok ialah watak ni!

Quicksilver

Berbaloi ke tak untuk tengok filem ni, youalls kena tengok sendirilah! Lepas tengok trailers dan movie reviews, baru youalls tengok filem ni dengan mata kepala sendiri. Barulah rasa macam, okay, movie ni blablabla. Baru boleh komen atau kritik. Betul tak? Yeah! Tahu dah. Ihiks!

Yang dah tengok tu, cer comment sikit kat bawah, berbaloi ke idok? Best ke tak best? Haaa!

*Pictures credit to Mr. Google

---------------------------------------
YF: Coming soon

T-SHIRT KELAB BLOGGER BEN ASHAARI KENA TEGUR

Mengumpul T-shirt yang special atau khas adalah benda yang aku suka buat. Kumpul? Macam mana tu? Haaa. Banyak je cara nak dapatkan T-shirt macam tu. Antaranya, join mana-mana kelab/organisasi yang ada dalam Malaysia ni. Nanti kalau ada event atau aktiviti, mesti ada punya T-shirt khas untuk committees atau members. Lagi satu, join aktiviti sukan atau sosial. Contoh join group hiking atau masuk acara larian yang semakin famous amos sekarang ni. Tapi, of course lah kena bayar kan. *Itu pun kalau ada duit lebih* Uhuks!

Tapi sekarang ni aku nak cerita pasal satu T-shirt je pong. Panjang betul intro kau YF. Pfftttt. Okay. T-shirt tu aku beli lamaaaaaa dulu sebelum join kelab beliau baru-baru ni. Kelab apa? Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA) ler. Apa lagi. :P

Masalahnya, apa kes kecoh sangat ni YF? Tak ada. Nak share cerita je. Baju KBBA kena tegur bhai! Ermm. Kuat juga penangan KBBA ni rupanya ya. Mana taknya. Sampai mak budak yang aku jaga pun tahu KBBA ni apa. Lagi-lagi, siap tahu siapa founder kelab ni. Lain tak bukan, mestilah Ben Ashaari kan. Aku macam kelu lidah kejap masa tu. :p

Kena tegur macam mana tu YF? Haaa. Cerita dia macam ni. Aku kan tolong mak aku jaga budak. Mak budak-budak ni, aku gelarkan 'Kak Ngah'. Nak dijadikan cerita. Tadi aku pakai baju KBBA. Jadi, bila Kak Ngah nak ambil anak-anak dia, dia nampak simbol KBBA kat belakang baju aku. Tetibe, disentuhnya belakang aku, sambil cakap,

"Eh yul. Yul masuk kelab Ben Ashaari ni ya?"

Aku mula-mula terkejut juga. Apahal sentuh-sentuh belakang aku ni? Zzzzz. Aku lupa, belakang baju tu ada simbol KBBAAku pun jawab dengan perasaan yang berbunga-bunga,


"Haah kak. Kak Ngah tahu ke kelab ni?"
"Tahu. Kak Ngah siap follow lagi blog Ben Ashaari tu."

Aku tersenyum bahagia kejap. Hahaha! Over kan. Macam dia follow blog aku je nak rasa bahagia bagai. Padahal. ><

Bahagian depan

Bahagian belakang

Sanggup tukar baju nak tangkap gambar tau. Gigih kan? ><

Jadi, next target aku, nak beli baju KBBA yang latest! Sebab nak beli long sleeves plak! Waaaa. Alkisahnya, masa aku beli baju KBBA kat atas ni, aku dah order lengan panjang punya. Tapi, orang yang handle urusan jual beli masa tu, tersalah hantar yang lengan pendek. Aku hampa jugalah. Apakan daya. Aku redhooo je dengan yang lengan pendek ni. Hahahaha. T.T



--------------------------------------------
YF: Million of Years

Tuesday, May 17, 2016

CRAVING FOR IT

For this entry, I would like to publish it in English. Can I? Of course, I can. Hahahaha! But first of all, please pardon my English. I can guarantee that you will find so many grammatical errors. So, bear with me till the end of this entry will ya? And yeah, I hope you guys can understand what I'm trying to say, or explain, or whateverlah. :p

On my last 3 entries, I told you guys that I went to Nuang Mountain. So, I'm so eager to go there, again. Then, I planned to go to Nuang for the next trip which was last Sunday. Unfortunately, with my 'health' condition, I couldn't go there. So sad of me, aye?

And as for today (Monday), so many posts (with pictures) from hikers in Hiking & Camping Around Malaysia (HACAM) group on Facebook, shared their achievement on that group, how happy they were because they succeeded to reach the peak, or at least they went to hike even couldn't reach the peak.

I was like


"OMG! I'm so jealous!"


Hahahahaha! That's over YF. Totally. But it's okay. If I stick with the plan, all I can give to my hiker friends was 'nightmare' because of my condition. So, thanks but no thanks. I would rather stay at home and face the consequences, alone. T.T

For Muslim, Ramadhan is just around the corner. For sure, the hikers would like to go hiking before they have to fast on Ramadhan. I don't say that in Ramadhan we can't go hiking, but all that kind of activities will be less than usual, to pay more attention and do more ibadah in that month.

By the end of this month, I have another plan for hiking. I'm CRAVING FOR IT! Seriously I AM! I'm not craving for food, but for hiking. To smell the wind in the forest, to taste the water from the river, to gather with the hikers. Can you feel my craving? Please say yes! Oh! No? Okay.


Whatever it is, I pray that my plan for next trip will be fulfilled, insyaAllah. At least, before Ramadhan, I have to hike. I have to. I have to. Enough YF. That's enough.

*Pictures/memes credit to Mr. Google

---------------------------------------
YF: Hello Perak!


Friday, May 13, 2016

DAH HABIS, RASA NAK TAMBAH LAGI

Malam kelmarin, abang aku ajak pergi satu warung ni. Hish! Aku tak tahulah nak panggil warung ke, gerai ke, kedai ke. Confuse hakak! Aku panggil warung je lah ya? Nama warung tu, D'Selera Big Bundle. Haaaa! Apa lagi, lepas ambil adik aku kerja kat USJ1, teruslah zazzzz ke warung berkenaan. Orang nak belanja, jangan ditolak ye tak? Rezeki, rezeki!

Tapi kan, kenapa warung tu ada nama 'bundle' plak? Sebabnya, warung tu sekali dengan kedai bundle laaa! Kihkihkih! Itu pun tak tahu ke? Jangan cakap hakak tak bagitau plak! Sekeh sat gi. Siapa peminat bundle dan kelaparan, bolehlah singgah warung ni. Tak rugi oi!

Kawasan hadapan warung D'Selera Big Bundle

Kedai Bundle

Kenapa plak tak rugi? Sedap sangat ke Nasi Lemak Ayam Berempah dia tu? Hurm. Bab makanan ni, aku agak skeptical sikit tentang kesedapannya. Hahahaha. Tapi yang ni. Erm. Makan tak tengok kiri kanan depan belakang dah. Pekena plak dengan Teh Ais. Fuh! Tengok-tengok, nasi dah habis! Waaaaaaa! Aku tak tahulah aku ni yang over atau Nasi Lemak Ayam Berempah tu memang sedap! Ke sebab orang yang belanja ni YF? Kihkihkih!

Wajah sebenar Nasi Lemak Ayam Berempah D'Selera Big Bundle

Kalau nak guna waze or Google Map, boleh try guna nama warung tu sendiri. So, kalau tak dapat guna nama warung tu, boleh guna nama kedai makan yang berhampiran iaitu MyTomYam Putra Heights dan Aman Corner. InsyaAllah sampailah korang ke destinasi pilihan hati. Kalau nak alamat, ada kat bawah ni hah:

Jalan Kempas, Kg. Tengah A
Batu 13, Puchong

Menu selain Nasi Lemak Ayam Berempah dan waktu operasi

Duh! Punyalah membebel dari tadi. Hahahaha! Lupa nak bagitau harga Nasi Lemak Ayam Berempah ni berapa. Harganya cuma RM5.00 saja. Aku rasa, mana-mana kedai, jual harga macam ni, tak pun RM6.00. Aku rasalah. Maaf kalau silap! T.T

Dah rasa sedap, pergi banyak kali pun takpe kan? Ihiks!

---------------------------------------
YF: Warung ni ada karaoke, kbai!

Tuesday, May 10, 2016

PERUBAHAN ITU SATU KEMESTIAN

Kita harus berubah kepada yang lebih baik! Betul tak? Takkan nak ditakuk yang lama je kan? Kena berubah untuk kemajuan diri sendiri. Kan? Kan? Kan?

Haa! Entri sebelum ni, Ada Apa Dengan Yulia Fajrin? sangatlah berhubung rapat dengan entri kali ini. Setelah bertanya pada yang arif lagi bijaksana, dengan ini, dengan rasminya, aku akan menukar nama blog aku daripada kisahtaksempurnadariku kepada yuliafajrin. Weeeee!

Dengan penukaran nama blog aku, doakan aku agar aku boleh menggantikan domain dari blogspot.my kepada .com di masa hadapan kelak. Moga aku istiqamah dalam dunia blog. Pergh! Macam ucapan YB plak ya? Hahaha!

Tapi yang paling penting, kena improve dari segi penulisan dan rasa. Aku harap lepas ni, aku mampu menggegarkan jiwa di luar sana dengan penulisan aku. Hahahahha! Overlah kau YF. Ingat novel ke apa? Dush!

Okay! Penukaran nama blog bermula dari sekarang!

----------------------------------------------
YF: 3 2 1!


ADA APA DENGAN YULIA FAJRIN?

Ehem! Demam ADA APA DENGAN CINTA 2 tak habis lagi ke YF? Hahaha! Ampun ya!

Aku sebenarnya sedang berkira-kira nak tukar nama blog ni; dari kisahtaksempurnadariku kepada yuliafajrin aka YF. Nama aku sendiri. 

Bukan apa. Terasa macam kisahtaksempurnadariku ni sedih je bila membacanya. Teringat balik zaman-zaman kejatuhan aku. Eceh. Bukan. Zaman sedih-sedih, putus cinta bagai tu. Uhuks! Geli plak anak tekak aku ni. See. Nampak tak aku dah matang? Yey! YF dah matang! *tipu-tipu* ><

Teringat dulu-dulu, masa tu meroyan kat blog, twitter, facebook. Pergh! Memalukan! Tapi nak buat macam mana, benda-benda macam ni lah mematangkan aku. Bukan matang apa pun sebenarnya. Aku dah move on. Malas nak fikir benda-benda yang menyedihkan. Sedih lagi tengok CGPA aku. Hahahahahahaahhaha! *tak lawak hokeyhhh*

Aku tetap aku. Sensitif. Mudah tersentuh. Eh. Promote diri sendiri nampak? Kah! Nak ambil nafas baru gitu. Mungkin aku lebih selesa guna nama aku sendiri sebagai nama baru blog aku. 

Korang rasa?

--------------------------------------------------------
YF : Leave him for me

Monday, May 9, 2016

RINDU PADA TAMAN ILMU DAN BUDI || UIA

Assalamualaikum

Gambar dari Areef Abubaka

Terlihat gambar ini di home Facebook aku. Walaupun baru beberapa bulan meninggalkan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) secara rasmi, tapi hati sudah mula jatuh rindu. Rindu dengan suasananya. Penghuninya. Pensyarahnya. Apatah lagi dengan rakan-rakan seperjuangan.

Impian kecil untuk melanjutkan pelajaran ke universiti ini akhirnya terlaksana juga. Syukur alhamdulillah. Walaupun tidak secemerlang rakan-rakan lain, aku tetap bersyukur. Berjaya melepasi pahit getir sepanjang menimba ilmu di sini. Hanya yang rapat saja tahu, betapa peritnya seorang Yulia Fajrin, untuk menghadapi UIA. Hmm.

InsyaAllah, akhir tahun ini, aku akan berkonvo. Moga kita dapat bertemu lagi. Dapat menghirup udara di sana. Dapat bertemu kembali dengan rakan-rakan yang telah berpisah. Dapat berjumpa semula dengan para pensyarah yang berkaliber. Moga-moga, umur aku masih panjang.

Wassalam.

-----------------------------------------------------

YF : Masih dipinggiran




SIAPA SYAFIQ RIDHWAN?

Assalamualaikum


Siapa Syafiq Ridhwan? Entah. Aku tak kenal. Aku pun lupa macam mana aku boleh jadi friend dia dalam Facebook.

Bila aku terbaca satu status dia, aku terpanggil untuk buat satu entri tentang dia. Apa status dia tu sampai aku nak buat entri khas bagai? Okay. Jom baca!

Saya menunggu di perkarangan rumah saya tadi. Melihat ke arah jam sudah hampir pukul 6 petang. Di taman, kelihatan budak budak sedang bermain bola dengan riangnya. Saya baru dapat call dari seorang kawan. Dia ajak jumpa, katanya dah lama tak jumpa. Alang - alang tempat kerja dia dekat dengan rumah, balik kerja, dia teringin nak jumpa saya untuk borak - borak.

Sedang mengelamun, dari kejauhan saya nampak seorang lelaki bertubuh kecil berlari lari menuju ke arah saya.

"Bro, sorry lambat, boss aku tahan tadi" sambil tersenyum.

Saya tersenyum.

"Takpe bro, faham, orang kerja kuat nak cari duit kahwin ni."

Dia tergelak. "Jangan perli aku bro"

Saya senyum. Mata masih memandang ke arah taman. Seronok betul zaman kanak - kanak. Tak perlu susah susah fikirkan masa depan yang belum tentu.

"Okeh bro, apa masalah kau sebenarnya. Beriya betul nak jumpa hari ni juga" tanya saya.

"Entah" jawab kawan saya pendek.

Saya terdiam. Saya perasan riak muka dia berubah tiba - tiba.

"Rasa macam putus asa" sambung dia lagi.

"Kenapa?"

"Tak tahu"

Saya menarik nafas perlahan.

"Tuhan tengah ajar kau bro" suara saya perlahan.

"Ajar apa"

"Ajar tentang erti redha dan ikhlas"

"Tentang jangan putus asa bila tuhan beri ujian bertalu - talu. Tentang usah dipanjangkan kekecewaan terlalu lama" sambung saya perlahan.

Air mata dia menitis.

"Aku tak kuat bro"

"Semua orang tak kuat bro" balas saya semula.

"Tapi kau kena ingat. Kita kena refer pada Nabi. Macam mana Nabi pertaruhkan nyawa dan jiwa untuk sampaikan agama pada kita hari ini. Macam mana perit jerihnya para sahabat terdahulu perjuangkan agama untuk kita nikmati hari ini"

"Tuhan tu, kalau dia sayang kita, Dia akan bagi kita rasa berdosa. Biar kita tahu, bila kita diuji begini, kita cuma ada Dia untuk ampunkan dosa kita dan serahkan diri kita"

Kawan saya tunduk. Tangannya mengesat air mata.

"Bro. Kalau kau rasa down lagi, cepat cepat buka Quran. Buka je mana mana muka surat. Nanti adalah Allah tunjukkan jalan keluar"

"Ujian ini untuk kau, bila kau bagitahu aku, automatik jadi milik aku, dan bila aku bagitahu orang, ia akan jadi ibrah untuk mereka"

"Kita semua sama bro, di sisi tuhan, so usahlah sedih sangat"

Saya lihat dia kembali tenang.

"Terima kasih bro." suara kawan saya kedengaran perlahan.

"Sama - sama" saya tersenyum.

Tak tahulah. Mungkin tuhan tu memang nak saya rawat banyak hati hati yang dah kecewa. Kadang kadang rasa bersalah dengan mereka yang minta bantuan, sebab saya rasa saya bukanlah orang yang paling layak untuk berbicara tentang kecewa. Ramai lagi orang yang pernah mengalami kecewaan paling dalam. Apa pun, semoga kekecewaan ini tak menjadikan kita putus asa. Lihat ke langit, lapangkan dada, tuhan sentiasa ada bersama kita. Selalu.

Hmm. Aku tak tahulah korang. Tapi bila aku baca status ni, aku jadi sentap. Memang sentaplah. Semua orang tak kuat. Tapi, akhirnya berjaya melepasi setiap dugaan yang diberi. Ya. Dengan izin dan tawakkal denganNya. Saban kali, kita mengeluh.

"Susahnya dugaan aku."

Allah. Betapa mudahnya untuk rasa down dengan ketentuan dariNya. Tapi dengan cara itu saja yang dapat membentuk hati kita supaya lebih kuat. Kuat dengan kebesaran Dia. Kuat dengan pemberian Dia.

Cara dia berdakwah melalui tulisan, tidak memaksa atau pun sinis. Cuma teguran dan nasihat yang dilontarkan melalui kisah-kisah rakan atau orang sekeliling. Aku kagum dengan dia. Dengan penulisan dia. Bersahaja, tapi terasa di hati.

Cuma satu nak pesan dengan brother ni, teruskanlah menulis. Moga ada jiwa yang cair dengan kasih sayang Allah selepas membaca status anda di Facebook.

Wassalam

--------------------------------------------------------

YF : Kaku hati. Kelu lidah.

Sunday, May 8, 2016

SSPN-i PLUS || SKIM TERMURAH DARI PTPTN!

Assalamualaikum


Alhamdulillah. Buat pertama kalinya selepas memberanikan diri join #kelabbloggerbenashaari, aku dapat peluang pergi event. 
Excited gila kot! Jumpa bloggers yang hebat-hebat seperti Mama Kembar Tiga dan Shiqeen Sattar. Sempat jugalah berkenalan serba sedikit dengan sebahagian dari mereka sebab kekangan masa macam Yuyin Azman. Ada yang sempat aku salam dan bertentangan mata je. Lagipun, aku kan penyegan orangnya. Kbai!

Ish! Melalut plak! Okay! Event yang aku pergi Jumaat lepas, dianjurkan oleh PTPTN adalah Majlis Perasmian PAKEJ BAHARU SSPN-i Plus, Ejen Online PTPTN dan Penyampaian Hadiah Cabutan yang dirasmikan oleh YB Datuk Mary Yap Kain Ching, Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi sebagai wakil kepada YB Dato' Seri Idris Bin Jusoh, Menteri Pendidikan Tinggi.

Sampai je kat Menara PTPTN tu, dah nampak ni? Kau rasa? ><

Antara hadiah yang bakal dimilikki oleh pendeposit SSPN-i Plus

Hahaha! Sabar! Sabar! Nak kereta kat atas ni kan? Kena lah baca dulu entri ni sampai habis. Kihkihkih!

Selain melancarkan Pakej Baharu SSPN-i Plus ni, YB Datuk Mary Yap Kain Ching menekankan dalam ucapannya bahawa skim ini tidak lain tidak bukan adalah untuk membudayakan kembali budaya menabung dikalangan masyarakat. Betul! Kalau tak menyimpan dari sekarang, fuh, alamat masa depan memang perit lah. Lagi-lagi bila dah berkeluarga, beranak-pinak. Itu belum masuk lagi terkena penyakit berbahaya lah, kemalanganlah. Ye tak? Jadi, kita kena sediakan payung sebelum hujan! Kalau tak, kuyuplah hakak!


YB Datuk Mary Yap Kain Ching


Ucapan aluan oleh YB Dato' Shamsul Anuar bin Haji Nasarah


Korang tahu tak, dengan skim SSPN-i Plus, PTPTN cuba untuk membantu rakyat dengan memperkenalkan pakej-pakej mampu milik bagi tujuan simpanan demi masa depan pendidikan dengan menawarkan perlindungan takaful yang amat murah dan komprehensif.

Pada yang dah tahu mengenai SSPN-i Plus ni, satu tepukan untuk anda! Tapi pada yang tak tahu, ehem, akulah tu kan, mesti nak tahu apa fungsi SSPN ni sebenarnya dalam hidup kita? Penting sangat ke? Aku yang baru saja menamatkan pelajaran dan menggunakan PTPTN ni pun tak tahu apa kebenda lah SSPN ni. Rugi, rugi! Jom kita tambah ilmu!

Apa itu SSPN-i Plus?

SSPN-i Plus

SSPN-i Plus merupakan satu skim atau pelan simpanan yang direka oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk penabungan bagi tujuan pendidikan tinggi. SSPN-i Plus ditambahbaik daripada SSPN-i sedia ada dengan perlindungan takaful yang murah dan komprehensif. SSPN-i Plus menggunapakai konsep simpanan secara komitmen bulanan dan jumlah simpanan adalah bergantung kepada pakej yang dipilih. (sumber dari PTPTN)


Apakah Pakej Yang Ditawarkan?


Simpanan yang paling rendah adalah pakej Intan. RM30 je sebulan?? Jadi, RM1 je untuk sehari? Perlindungan Takaful pun boleh dimilikki sehingga RM40,000! Wow! Murah sangat dah ni untuk simpanan dan perlindungan diri!

Apakah Keistimewaan SSPN-i Plus?

Semua skim mesti ada keistimewaan masing-masingkan? Tapi ada apa dengan cinta? Eh! Silap. Hehehe! Ada apa dengan skim SSPN-i Plus ni?




Siapa yang layak untuk memohon?


"Ala, skim ni sesuai untuk ibu bapa je. Anak-anak diorang je yang boleh dapat manfaat dari simpanan tu."

Haaa! Silap kat situ. Pendeposit boleh menerima manfaat untuk diri sendiri juga! Maksudnya, pendeposit buka akaun untuk diri sendiri. Bukan untuk orang lain. Jadi, orang bujang seperti aku ni, boleh lah mohon! Yey! 


Pada yang dah ada kerja tetap, pendapatan yang stabil, ada anak-anak, bukalah akaun SSPN-i Plus ya? Demi kepentingan pendidikan anak-anak atau untuk diri sendiri, ini adalah skim yang terbaik untuk kita. Pada masa yang sama, Takaful juga boleh melindungi kita dan banyak lagi keistimewaan yang boleh kita milikki dengan SSPN-i Plus ni!

Hadiah Gempak Belaka!

Dahlah antara skim yang termurah, dapat hadiah lagi? Perghh. Percayalah! Ye. Tahu. Inilah yang dinanti-nantikan. Hadiah kot! Siapa tak suka kan? Weee!

Cabutan WOW

Percaya ke tak? Ya ampun! Okay sat naaaa! Ni antara pemenang-pemenang untuk Hadiah Cabutan Suku Tahunan ya! Ada yang menang motor, kereta dan gadget! Kelas youallsss!

YB Datuk Mary Yap Kain Ching bersama para pemenang Hadiah Cabutan

YF, macam mana nak daftar ni? Tak zabaaarr nak daftar! Haa! Meh klik kat SINI.

Ejen Online PTPTN


Dah macam Ejen Ali plak. Hahaha! Bukannnn. Ejen Online PTPTN adalah ejen berdaftar dengan PTPTN yang memasarkan SSPN-i Plus secara online atau secara bersemuka (EPO sahaja) dan layak diberi komisen pada kadar ditetapkan bagi setiap transaksi pembukaan akaun baharu SSPN-i Plus dan penambahan deposit yang berjaya (EPO sahaja).

Apa Syarat Nak Jadi Ejen?

Nak jadi ejen, WAJIB mempunyai kewarganegaraan Malaysia dan WAJIB berumur 18 tahun ke atas! Ada apa-apa bayaran ke? Hidden charges ke? Ewah! Tak ada. Pendaftaran adalah PERCUMA seumur hidup! Haaaa! Orang Malaysia ni, bab percuma memang suka kan? Tahu daaa! Ihiks!

Apa Keistimewaan Jadi Ejen?

Haih. Dari atas, dok cakap pasal keistimewaan je. Nak buat macam mana, itu memang tujuan PTPTN! Nak memberi keistimewaan kepada pelanggan dan juga para pekerjanya! Syiok! Antara keistimewaan atau benefit yang akan dimilikki oleh ejen-ejen berdaftar ni adalah:


Siapa-siapa yang nak buat part time ke, nak cari duit poket lebih buat belanja jajan ke, haaa! Boleh sangat dah tu daftar sebagai salah seorang Ejen Online PTPTN! Chop! Hahah! Terbantutkan nak daftar? Kihkihkih! Sebelum daftar tu, nak bagitau dulu, ejen ni ada dua (2) level. Eh! Peninglah! Siap ada level-level plak. Tak payah pusing-pusing kepala, baca je kat bawah ni:


  1. Rakan Niaga Affiliate (RNA) ialah Ejen Online PTPTN yang memasarkan produk SSPN-i Plus secara online sahaja.
  2. Ejen Pemasaran Online (EPO) ialah ejen yang dinaiktaraf dari RNA setelah menghadiri kursus yang dianjurkan oleh PTPTN. EPO akan memasarkan produk SSPN-i Plus secara online dan bersemuka.

Tak pening kan? Mudah je sebenarnya. Heee! Sekarang udah jelas semuanya kan? Barulah boleh mendaftar dengan yakinnya sebagai Ejen Online PTPTN. Fuh! Berpeluh tau nak menaip ni! Kang, orang kata YF ni bagi ajaran sesat plak. Hahaha!

Untuk maklumat lebih lanjut dan jelas mengenai SSPN-i Plus, bolehlah singgah ke mana-mana cawangan PTPTN di seluruh Malaysia atau terus klik ke laman rasmi PTPTN.

Akhir kata dari aku,  moga sahutan PTPTN untuk menyeru rakyat Malaysia menabung dan melindungi diri sekiranya berlaku kemalangan mahupun kehadiran penyakit yang tidak diingini, disambut baik dengan adanya skim mudah seperti ini. InsyaAllah.

Wassalam.

P/S: Gambar-gambar diatas adalah ehsan dari para blogger yang menghadiri event ini. Terima kasih.

---------------------------------------------------------------

YF : Bila nak dapat kerja ni?




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...