Monday, March 26, 2018

Review Filem: Bright (2017)

YF seorang peminat filem magic thingy. Hahaha! So, pada peminat filem magic, YF nak suggest satu movie yang boleh dikatakan nice juga untuk ditonton.



BRIGHT (2017). Filem yang menerapkan semangat setiakawan dan honoured dalam badan beruniform. Sounds cliche kan? Tapi korang takkan rasa macam tu sebab dalam filem ni manusia (Ward) dan Orc (Jakoby) jadi ‘kawan’ dan merupakan partner dalam pasukan polis. Kawan ke? Haaa. Kena tengoklah movie ni dulu. Ahahaaa! Bila ada Orc ni, of course lah macam dalam fairy tale tu kan. Ada magic, ada elf

Orang gila

Konflik filem ni bermula bila ada orang gila yang tak berapa nak gila bagitahu kat polis ni ada prophecy dari dahulu kala yang akan ada seorang Orc dan manusia akan protect manusia dari kemunculan Dark Lord ni. Ala-ala illuminati gitu. 


Geng manusia

Geng Orc

Geng Bright

The Wand

Lepas tu, bila manusia, Orc, Bright (golongan elf yang mengabdikan diri kepada Dark Lord, macam filem Harry Potter plak kan 🤣) mengejar sebatang kayu sakti atau pun wand. Orang yang terpilih je boleh pegang wand tu. Gituu. Interesting kan? 





Selain daripada tu, Ward dan Jakoby ni terpaksa melindungi seorang Bright (Tikka) yang mencuri wand dari seorang lagi Bright (Leilah) yang jahat (si pengabdi setan tadi) sebab tahu akan keburukan yang bakal berlaku kalau Dark Lord masuk dalam dunia ni.

So, bila semua makhluk ni dalam satu cerita, macam-macam boleh yang berlaku ya. Unsur humor dan hambar juga ada dalam filem ni. Tapi YF ni mudah terhibur tau kawan-kawan. 😂

Lakonan bersahaja Will Smith (Ward) dan Joel Edgerton (Jakoby) tersangatlah sempoi. Macam biasa. Filem Hollywood kan, mesti ada lawan-lawan tahap Matrix tu. Flaws tu mesti ada punya. Tapi oleh kerana YF suka, YF tak kisah sangat sebab filem ni bukan ditayangkan untuk masuk Oscar Award pun. Watching for fun. 😍

The only good guys in this movie

Oh ya! Disclaimer. Filem ni mengandungi bahasa kasar dan carutan dan imej yang tak bersesuaian untuk kanak-kanak. Watch it by yourself.

Sebelum tengok full movie, boleh usha dulu TRAILER ni dulu ya?

Yang dah tengok, what do you guys think?

-----------------------------------------
YF : So, I have to trust when you are not trust me?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...